Efeito dos alimentos hiperpalatáveis no sistema dopaminérgico
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Data
2023Autor
Orientador
Nível acadêmico
Graduação
Assunto
Resumo
Objetivo: Revisar a literatura científica sobre o efeito dos alimentos hiperpalatáveis no sistema dopaminérgico e a influência da dopamina no comportamento alimentar de animais e humanos. Métodos: Trata-se de uma revisão narrativa da literatura, com busca de artigos nas seguintes bases de dados: PubMed e Google Scholar utilizando os seguintes descritores em inglês: “dopamine”, “eating behavior”, “dopamine and eating behavior”, “eating behavior and hyperpalatable foods”, “dopamine and palatable ...
Objetivo: Revisar a literatura científica sobre o efeito dos alimentos hiperpalatáveis no sistema dopaminérgico e a influência da dopamina no comportamento alimentar de animais e humanos. Métodos: Trata-se de uma revisão narrativa da literatura, com busca de artigos nas seguintes bases de dados: PubMed e Google Scholar utilizando os seguintes descritores em inglês: “dopamine”, “eating behavior”, “dopamine and eating behavior”, “eating behavior and hyperpalatable foods”, “dopamine and palatable foods”, ‘’dopamine and food reward”, “ultra-processed and dopamine”, “ultra-processed foods and eating behavior” e “dopamine and ultra-processed foods” e seus respectivos termos em português. Resultados: Os estudos apresentados indicam que alimentos hiperpalatáveis ativam áreas da via dopaminérgica mesolímbica (núcleo accumbens e área tegmental ventral), aumentando a liberação de dopamina, com respectivo efeito na motivação para busca de alimentos, ativação do sistema de recompensa e aprendizado por reforço. Além disso, parece haver uma relação positiva entre ganho de peso, consumo de alimentos hiper palatáveis e menor disponibilidade de receptores D2. Conclusão: Os alimentos hiperpalatáveis parecem contribuir na ativação do sistema dopaminérgico, relacionando-se a motivação (desejo) em consumi-los, devido ao seu maior grau de palatabilidade, favorecendo o condicionamento e reforço a estes alimentos. Porém, são necessários mais estudos para avaliar se existe relação entre ganho de peso, consumo de alimentos hiper palatáveis e maior resistência de receptores D2. ...
Abstract
Objective: To review the scientific literature on the effect of hyperpalatable foods on the dopaminergic system and the influence of dopamine on the eating behavior of animals and humans. Methods: This is a narrative review of the literature, searching for articles in the following databases: PubMed and Google Scholar using the following descriptors in English: “dopamine”, “eating behavior”, “dopamine and eating behavior”, “ eating behavior and hyperpalatable foods”, “dopamine and palatable foo ...
Objective: To review the scientific literature on the effect of hyperpalatable foods on the dopaminergic system and the influence of dopamine on the eating behavior of animals and humans. Methods: This is a narrative review of the literature, searching for articles in the following databases: PubMed and Google Scholar using the following descriptors in English: “dopamine”, “eating behavior”, “dopamine and eating behavior”, “ eating behavior and hyperpalatable foods”, “dopamine and palatable foods”, ''dopamine and food reward”, “ultra-processed and dopamine”, “ultra-processed foods and eating behavior” and “dopamine and ultra-processed foods” and their respective terms in Portuguese. Results: The studies presented indicate that hyper-palatable foods activate areas of the mesolimbic dopaminergic pathway (nucleus accumbens and ventral tegmental area), increasing the release of dopamine, with respective effect on motivation to search for food, activation of the reward system and reinforcement learning. Furthermore, there seems to be a positive relationship between weight gain, hyper-palatable foods consumption and lower availability of D2 receptors. Conclusion: The hyper-palatable foods seem to contribute to the activation of the dopaminergic system, relating to the motivation (desire) to consume them, due to their greater degree of palatability, favoring the conditioning and reinforcement of these foods. However, further studies are needed to assess whether there is a relationship between weight gain, hyper-palatable foods consumption and greater resistance of D2 receptors. ...
Instituição
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Curso de Nutrição.
Coleções
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TCC Nutrição (579)
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