Qualidade de vida (QV) na doença de Parkinson : o PDQ-39 contempla a avaliação de qualidade de vida nos pacientes disfágicos?
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Date
2016Author
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Title alternative
Quality of life (QOL) in Parkinson´s disease : the PDQ-39 evaluates QV in disfagic individuals?
Subject
Abstract in Portuguese (Brasil)
Objetivo: Avaliar o impacto da disfagia na qualidade de vida (QV) de indivíduos com Doença de Parkinson (DP) através do instrumento recomendado para essa população. Métodos: Participaram deste estudo pacientes com diagnóstico de DP. Todos os participantes foram submetidos à avaliação fonoaudiológica de deglutição com as consitências sólida (pão francês) e líquida (água), responderam ao PDQ-39 e tiveram o estadiamento da DP classificado pela escala de Hoehn &Yahr. Resultados: Foram avaliados 31 ...
Objetivo: Avaliar o impacto da disfagia na qualidade de vida (QV) de indivíduos com Doença de Parkinson (DP) através do instrumento recomendado para essa população. Métodos: Participaram deste estudo pacientes com diagnóstico de DP. Todos os participantes foram submetidos à avaliação fonoaudiológica de deglutição com as consitências sólida (pão francês) e líquida (água), responderam ao PDQ-39 e tiveram o estadiamento da DP classificado pela escala de Hoehn &Yahr. Resultados: Foram avaliados 31 indivíduos com DP, sendo 21 (67,7%) do gênero masculino. A média de idade foi 59,6 anos (± 11,3), variando de 38 a 79 anos e o tempo doença desde o diagnóstico foi, em média, 9,8 (±4,8) anos. A disfagia esteve presente em 74,2% dos indivíduos avaliados e na correlação entre o PDQ-39 total e a presença de disfagia houve significância apenas no domínio estigma. Conclusão: Em indivíduos com DP avaliados através do PDQ-39 não fica evidente o impacto da disfagia na percepção de QV dessa população. ...
Abstract
Objective: To assess the impact of dysphagia on the overall quality of life (QOL) of patients with Parkinson’s disease (PD) through the tool recommended for this population. Methods: The study included 31 patients diagnosed with PD. All participants underwent clinical assessment of swallowing the solid consistency (French bread) and liquid (water), answered to the PDQ-39 and had the staging of PD classified by Hoehn & Yahr scale. Results: We evalueted 31 subjects with PD, 21 (67.7%) were male. ...
Objective: To assess the impact of dysphagia on the overall quality of life (QOL) of patients with Parkinson’s disease (PD) through the tool recommended for this population. Methods: The study included 31 patients diagnosed with PD. All participants underwent clinical assessment of swallowing the solid consistency (French bread) and liquid (water), answered to the PDQ-39 and had the staging of PD classified by Hoehn & Yahr scale. Results: We evalueted 31 subjects with PD, 21 (67.7%) were male. The mean age was 59.6 years (± 11.3), ranging from 38 to 79 years and the disease time since diagnosis was on average 9.8 (± 4.8) years. Dysphagia was present in 74.2% of the individuals and the correlation between the PDQ-39 the presence of dysphagia was significant only in stigma domain. Conclusion: In patients with PD assessed by PDQ-39 is not evident the impact of dysphagia on the perception of overall QoL of this population. ...
In
Revista brasileira de neurologia. Rio de Janeiro. Vol. 52, n. 4 (2016), p. 27-32
Source
National
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