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dc.contributor.authorStedefeldt, Elkept_BR
dc.contributor.authorCunha, Diogo Thimoteo dapt_BR
dc.contributor.authorSilva Junior, Eneo Alves dapt_BR
dc.contributor.authorSilva, Sueli Maria dapt_BR
dc.contributor.authorOliveira, Ana Beatriz Almeida dept_BR
dc.date.accessioned2014-05-07T02:04:42Zpt_BR
dc.date.issued2013pt_BR
dc.identifier.issn1413-8123pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/94993pt_BR
dc.description.abstractThe scope of this study was to elaborate and validate an assessment tool for Best Practices in School Food and Nutrition Units. For this purpose a survey was conducted in the city of Santos (São Paulo – Brazil), in two stages: 1) Preparation of a Checklist for Best Practices in School Food and Nutrition Units (BPAE checklist). 2) Validation of the BPAE checklist. This checklist was applied in 76 public schools along with two other reference checklists. Sensitivity and specificity were estimated using the Receiver Operating Characteristics (ROC) Curve and the checklist was evaluated by application of the Likert scale. The thematic groups received weights to calculatethe percentage of adequacy. After the application of the checklists in schools, the area under the curve value of 0.79 was found for the SS-196 checklist and 0.85 for the 542/2006 administrative checklist. These values indicate good suitability of the BPAE checklist to identify inadequacies, and it also received a positive assessment from the schoolfood nutritionists. It proved that the checklist will assist in decision-making to ensure quality control. Once the BPAE checklist has been fully tested and validated it should prove an important tool for quality control in school nutrition.en
dc.description.abstractO objetivo deste artigo é elaborar e validar instrumento de avaliação das Boas Práticas para Unidades de Alimentação e Nutrição Escolares. Estudo desenvolvido na cidade de Santos, realizado em dois momentos: 1) Elaboração da Lista de Verificação das Boas Práticas na Alimentação Escolar (Lista de Verificação BPAE) e; 2) Validação da Lista de Verificação BPAE com aplicação desta e de outras duas listas de referência em 76 escolas municipais. A sensibilidade e a especificidade foram estimadas por meio da Curva ROC - Receiver Operating Characteristics e a lista de verificação foi avaliada de acordo com a escala de Likert. Os blocos temáticos receberam pesos para o cálculo do percentual de adequação. Após aplicação das listas nas escolas foi observado valor de área sob a curva de 0,79 em relação à lista SS-196 e 0,85 para a Portaria 542/2006, indicando boa capacidade da Lista de Verificação BPAE em identificar inadequações. Esta lista recebeu avaliação positiva dos nutricionistas da alimentação escolar revelando que a mesma auxiliará na tomada de decisões para o controle de qualidade. A Lista de Verificação de BPAE elaborada e validada pode se constituir em importante instrumento para o controle de qualidade da alimentação escolar.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & saúde coletiva. Rio de Janeiro. Vol. 18, n. 4 (abr. 2013), p. 947-953pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectSchool nutritionen
dc.subjectQualidade dos alimentospt_BR
dc.subjectManipulação de alimentospt_BR
dc.subjectFood qualityen
dc.subjectAlimentação escolarpt_BR
dc.subjectFood handlingen
dc.subjectValidation studiesen
dc.titleInstrumento de avaliação das boas práticas em unidades de alimentação e nutrição escolar : da concepção à validaçãopt_BR
dc.title.alternativeInstrument for assessment of best practices in school food and nutrition units : from design to valiadtionen
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000899245pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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