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dc.contributor.authorPeter, Cristina Mendespt_BR
dc.contributor.authorWaller, Stefanie Bressanpt_BR
dc.contributor.authorPicoli, Tonypt_BR
dc.contributor.authorOsório, Luiza da Gamapt_BR
dc.contributor.authorZani, João Luízpt_BR
dc.contributor.authorMeireles, Mário Carlos Araújopt_BR
dc.contributor.authorFaria, Renata Osório dept_BR
dc.contributor.authorMello, Joao Roberto Braga dept_BR
dc.contributor.authorHübner, Sílvia de Oliveirapt_BR
dc.contributor.authorLima, Marcelo dept_BR
dc.contributor.authorFischer, Gefersonpt_BR
dc.date.accessioned2022-12-03T05:11:48Zpt_BR
dc.date.issued2019pt_BR
dc.identifier.issn0102-0935pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/252353pt_BR
dc.description.abstractIn this study, we described the antifungal activity of three Brazilian propolis extracts: brown, green and from jataí bees against Sporothrix brasiliensis. The extracts were obtained from ethanolic extraction and their chemical composition was determined by high-performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. The cellular toxicity was measured in MDBK (Madin-Darby Bovine Kidney) cells and quantified by the MTT assay (3- (4,5 dimethylthiazol-2yl -2,5-diphenyl-2H bromine tetrazolato). For antifungal activity, the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum fungicidal concentration (MFC) were determined by broth microdilution. The results showed that cell toxicity was not observed at lower concentrations (0.097 to 0.39μg/ml) for all extracts in comparison to cell control. Among the chemical compounds identified, caffeic acid, p-coumaric acid, chlorogenic acid, ferulic acid and rutin were quantified. In antifungal activity, green and jataí did not exhibit activity against the isolates (MIC and MFC greater than 0.78mg/ml). However, all isolates of S. brasiliensis were sensitive to brown propolis (MIC of 0.09 to 0.78mg/ml), including the standard strain (P<0.001). Among the Brazilian propolis studied, the brown propolis showed activity against the S. brasiliensis isolates and more studies should be undertaken in order to evaluate its promising use in the treatment of sporotrichosis.en
dc.description.abstractNeste estudo, descreveu-se a atividade antifúngica de três extratos de própolis brasileiras: marrom, verde e de abelhas jataí (Tetragonisca angustula), contra Sporothrix brasiliensis. Os extratos foram obtidos de extração etanólica, e a sua composição química foi determinada por cromatografia líquida de alta eficiência, acoplada à espectrometria de massa. A toxicidade celular foi medida em células MDBK (Madin-Darby Bovine Kidney), avaliada por observação microscópica e quantificada pelo ensaio MTT (3- (4,5-dimetiltiazol-2-ilo -2,5-difenil-2H bromo tetrazolato). Para a atividade antifúngica, determinou-se a concentração inibitória mínima (CIM) e a concentração fungicida mínima (CFM) por meio de microdiluição em caldo. Os resultados mostraram que a toxicidade celular não foi observada em concentrações menores (0,097 a 0,39μg/ml). Entre os compostos químicos identificados, foram quantificados o ácido cafeico, ácido p-cumárico, ácido clorogênico, ácido ferúlico e a rutina. Na atividade antifúngica, as própolis verde e jataí não apresentaram atividade contra os isolados (CIM e CFM maior que 0,78mg/ml), porém todos os isolados de S. brasiliensis foram sensíveis à própolis marrom (CIM de 0,09 a 0,78mg/ml), incluindo a cepa padrão (P<0,001). Entre as própolis brasileiras estudadas, a marrom mostrou atividade contra S. brasiliensis, e mais estudos devem ser realizados para avaliar seu uso promissor no tratamento da esporotricose.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofArquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia. Belo Horizonte. Vol. 71, no. 3 (maio/jun. 2019), p. 819-827pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectPropolispt_BR
dc.subjectAntifungal resistanceen
dc.subjectTherapeutic alternativeen
dc.subjectComposição químicapt_BR
dc.subjectItraconazoleen
dc.subjectCitotoxicidadept_BR
dc.subjectZoonosisen
dc.subjectAtividade antimicrobianapt_BR
dc.subjectSporothrixpt_BR
dc.subjectEsporotricosept_BR
dc.titleChemical and cytotoxic analyses of three varieties of Brazilian propolis (green propolis, jataí propolis and brown propolis) and its anti-Sporothrix brasiliensis in vitro activitypt_BR
dc.title.alternativeAnálises químicas e citotóxicas de três variedades de própolis brasileiras (própolis verde, própolis jataí e própolis marrom) e sua atividade in vitro anti-Sporothrix brasiliensis pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001153284pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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