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dc.contributor.authorFeldman, Juliane Vieropt_BR
dc.contributor.authorBalbinotti, Laísept_BR
dc.contributor.authorEscobar, Marianapt_BR
dc.contributor.authorHagen, Martine Elisabeth Kienzlept_BR
dc.date.accessioned2021-10-15T04:27:37Zpt_BR
dc.date.issued2021pt_BR
dc.identifier.issn2525-8761pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/230816pt_BR
dc.description.abstractAims: To verify eating habits prior to hospitalization and the nutritional status of alcoholic patients during the period of abstinence Methods: This is a longitudinal, quantitative study, with data collection at hospitalization and 15 days after the first evaluation. Anthropometric measures were taken and a food frequency questionnaire was applied to assess eating habits prior to hospitalization. Results: Twenty-six alcoholics participated in the study, aged 49.3 ± 7.3 years. At hospitalization, 65% of individuals were overweight or obese and, after treatment, had significantly increased weight (2.7 ± 2.1 kg; P<0.001), body mass index and waist circumference (P<0.05). Regarding the food frequency data, high consumption of simple carbohydrates and low protein were identified, with the following frequency of daily consumption: milk (23.1% of patients), cheese (15.4%), eggs (19.2) and meat (7.6%). Half of the individuals consumed sausages almost daily. The daily consumption of vegetables (30.7%) and fruits (42.3%) were below recommendations. Conclusions: The significant increase in weight, body mass index and waist circumference after treatment and the inadequate eating habits, when compared to recommendations, demonstrated a necessity for interventions in these patients’ lifestyle in order to avoid the development of chronic non-communicable diseases.en
dc.description.abstractObjetivos: Verificar os hábitos alimentares anteriores à internação hospitalar e o estado nutricional de pacientes alcoolistas durante o período de abstinência. Metodos: Estudo longitudinal, quantitativo, com coleta de dados na internação e 15 dias após a primeira avaliação. Foram realizadas medidas antropométricas e aplicado questionário de frequência alimentar para avaliar hábitos alimentares anteriores à internação. Resultados: Participaram do estudo 26 alcoolistas, com idade de 49,3 ± 7,3 anos. Na internação, 65% dos indivíduos apresentavam sobrepeso ou obesidade e, após o tratamento, apresentaram aumento significativo de peso (2,7 ± 2,1 kg; P <0,001), índice de massa corporal e circunferência abdominal (P<0,05). Em relação aos dados de frequência alimentar, identificou-se alto consumo de carboidratos simples e baixo teor de proteína, com a seguinte frequência de consumo diário: leite (23,1% dos pacientes), queijo (15,4%), ovos (19,2) e carnes (7,6%). Metade dos indivíduos consumia embutidos quase diariamente. O consumo diário de hortaliças (30,7%) e frutas (42,3%) foi abaixo do recomendado. Conclusões: O aumento significativo do peso corporal, índice de massa corporal e circunferência da cintura após o tratamento e os hábitos alimentares inadequados, quando comparados às recomendações, demonstraram a necessidade de intervenções no estilo de vida desses pacientes, a fim de evitar o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian journal of development. Curitiba. Vol. 7, n. 3 (Mar. 2021), p. 31273-31288.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectAlcoholismen
dc.subjectIngestão de alimentospt_BR
dc.subjectAnthropometryen
dc.subjectAlcoolismopt_BR
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectBody compositionen
dc.subjectAntropometriapt_BR
dc.subjectFood consumptionen
dc.subjectComposição corporalpt_BR
dc.titleEating habits and nutritional status of alcohol users admitted to a hospital unitpt_BR
dc.title.alternativeHábitos alimentares e estado nutricional de alcoolistas internados em uma unidade hospitalar pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001131647pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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