Eating habits and nutritional status of alcohol users admitted to a hospital unit
dc.contributor.author | Feldman, Juliane Viero | pt_BR |
dc.contributor.author | Balbinotti, Laíse | pt_BR |
dc.contributor.author | Escobar, Mariana | pt_BR |
dc.contributor.author | Hagen, Martine Elisabeth Kienzle | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2021-10-15T04:27:37Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2021 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 2525-8761 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/230816 | pt_BR |
dc.description.abstract | Aims: To verify eating habits prior to hospitalization and the nutritional status of alcoholic patients during the period of abstinence Methods: This is a longitudinal, quantitative study, with data collection at hospitalization and 15 days after the first evaluation. Anthropometric measures were taken and a food frequency questionnaire was applied to assess eating habits prior to hospitalization. Results: Twenty-six alcoholics participated in the study, aged 49.3 ± 7.3 years. At hospitalization, 65% of individuals were overweight or obese and, after treatment, had significantly increased weight (2.7 ± 2.1 kg; P<0.001), body mass index and waist circumference (P<0.05). Regarding the food frequency data, high consumption of simple carbohydrates and low protein were identified, with the following frequency of daily consumption: milk (23.1% of patients), cheese (15.4%), eggs (19.2) and meat (7.6%). Half of the individuals consumed sausages almost daily. The daily consumption of vegetables (30.7%) and fruits (42.3%) were below recommendations. Conclusions: The significant increase in weight, body mass index and waist circumference after treatment and the inadequate eating habits, when compared to recommendations, demonstrated a necessity for interventions in these patients’ lifestyle in order to avoid the development of chronic non-communicable diseases. | en |
dc.description.abstract | Objetivos: Verificar os hábitos alimentares anteriores à internação hospitalar e o estado nutricional de pacientes alcoolistas durante o período de abstinência. Metodos: Estudo longitudinal, quantitativo, com coleta de dados na internação e 15 dias após a primeira avaliação. Foram realizadas medidas antropométricas e aplicado questionário de frequência alimentar para avaliar hábitos alimentares anteriores à internação. Resultados: Participaram do estudo 26 alcoolistas, com idade de 49,3 ± 7,3 anos. Na internação, 65% dos indivíduos apresentavam sobrepeso ou obesidade e, após o tratamento, apresentaram aumento significativo de peso (2,7 ± 2,1 kg; P <0,001), índice de massa corporal e circunferência abdominal (P<0,05). Em relação aos dados de frequência alimentar, identificou-se alto consumo de carboidratos simples e baixo teor de proteína, com a seguinte frequência de consumo diário: leite (23,1% dos pacientes), queijo (15,4%), ovos (19,2) e carnes (7,6%). Metade dos indivíduos consumia embutidos quase diariamente. O consumo diário de hortaliças (30,7%) e frutas (42,3%) foi abaixo do recomendado. Conclusões: O aumento significativo do peso corporal, índice de massa corporal e circunferência da cintura após o tratamento e os hábitos alimentares inadequados, quando comparados às recomendações, demonstraram a necessidade de intervenções no estilo de vida desses pacientes, a fim de evitar o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Brazilian journal of development. Curitiba. Vol. 7, n. 3 (Mar. 2021), p. 31273-31288. | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Alcoholism | en |
dc.subject | Ingestão de alimentos | pt_BR |
dc.subject | Anthropometry | en |
dc.subject | Alcoolismo | pt_BR |
dc.subject | Estado nutricional | pt_BR |
dc.subject | Body composition | en |
dc.subject | Antropometria | pt_BR |
dc.subject | Food consumption | en |
dc.subject | Composição corporal | pt_BR |
dc.title | Eating habits and nutritional status of alcohol users admitted to a hospital unit | pt_BR |
dc.title.alternative | Hábitos alimentares e estado nutricional de alcoolistas internados em uma unidade hospitalar | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001131647 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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