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dc.contributor.authorPoll, Fabiana Assmannpt_BR
dc.contributor.authorMiraglia, Fernandapt_BR
dc.contributor.authorD'avila, Helen Freitaspt_BR
dc.contributor.authorReuter, Cézane Priscilapt_BR
dc.contributor.authorMello, Elza Daniel dept_BR
dc.date.accessioned2021-10-05T04:25:44Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn0021-7557pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/230453pt_BR
dc.description.abstractObjective To evaluate the impact of a nutritional intervention on nutritional status, ultra-processed food consumption, and quality of life of adolescents with excess weight. Methods Experimental study with adolescent students with excess weight, divided into two groups, an intervention group and a control group. The nutritional intervention lasted six months, with an educational and motivational approach. Nutritional status (waist circumference and body mass index), quality of life, and ultra-processed food consumption were evaluated before and after the period. Results Sixty-two adolescents with overweight or obesity participated in the study, 37 in the intervention group and 25 in the control group, aged 13.2 ± 1.5 years in intervention group, and 13.0 ± 1.8 years in control group, both of which had a higher female participation. There were changes in the body mass index (intervention group Δ: −0.81 ± 2.28, control group Δ: −0.64 ± 1.28) and in the waist circumference for intervention group (Δ:−3.31 ± 5.47). For the pre- and post-ultra-processed food consumption, there was a significant reduction in the consumption of soft drinks in the intervention group (Δ: −0.07 [−0.27 to 0.00]), instant noodles (Δ: −0.03 [−0.07 to 0.00]), and sandwich cookies (Δ: −0.06 [−0.26 to 0.00]). The quality of life increased in the intervention group and decreased in the control group, with no intra- (p = 0.162) or intergroup statistical relevance in the pre- (p = 0.426) and post- (0.249) intervention period, with a reduction in the emotional domain score, with a significant variation in the intervention group (pre and post; Δ: −19.0 ± 40.6). Conclusion There was a decrease in body mass index and waist circumference (central obesity being more often related to insulin resistance), reduction of ultra-processed food consumption (soft drinks, sandwich cookies, and instant noodles), and a tendency toward quality of life improvement (however, there was a decrease in the domains of emotional and school quality of life).en
dc.description.abstractObjetivo Avaliar o impacto de uma intervenção nutricional no estado nutricional, no consumo de alimentos ultraprocessados e na qualidade de vida de adolescentes com excesso de peso. Métodos Estudo experimental, realizado com escolares com excesso de peso, que foram divididos em dois grupos, intervenção e controle. A intervenção nutricional durou seis meses, com abordagem educativa e motivacional. Foram avaliados, antes e após o período, estado nutricional (circunferência da cintura e índice de massa corporal), qualidade de vida e consumo de alimentos ultraprocessados. Resultados Participaram 62 adolescentes com sobrepeso ou obesidade, 37 do grupo intervenção e 25 do grupo controle, 13,2 ± 1,5 anos no grupo intervenção e 13,0 ± 1,8 anos no grupo controle, ambos com maior participação do sexo feminino. No índice de massa corporal houve mudanças [grupo intervenção (variação de -0,81 ± 2,28); grupo controle (variação de -0,64 ± 1,28)] e circunferência da cintura para os grupos intervenção (variação de – 3,31 ± 5,47). No consumo de alimentos ultraprocessados pré e pós, houve redução significativa no grupo intervenção do consumo de refrigerante [variação de -0,07 (-0,27 a 0,00)], macarrão instantâneo [variação de -0,03 (-0,07 a 0,00)] e bolacha recheada [variação de -0,06 (-0,26 a 0,00)]. A qualidade de vida aumentou no grupo intervenção e reduziu no grupo controle, sem relevância estatística intra (p = 0,162) ou entre grupos pré (p = 0,426) e pós (0,249), reduziu a pontuação do domínio emocional, com variação significativa no grupo intervenção (pré e pós) (Δ-19,0 ± 40,6). Conclusão Obteve-se uma diminuição do índice de massa corporal e circunferência da cintura (obesidade central mais relacionada com resistência insulínica), diminuição de alimentos ultraprocessados (refrigerante, biscoito recheado e macarrão instantâneo), tendência de melhoria da qualidade de vida (contudo, diminuição dos domínios da qualidade de vida emocional e escolar).pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofJornal de pediatria. Rio de Janeiro. Vol. 96, n. 5 (2020), p. 621-629.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectAdolescentsen
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectClinical trialen
dc.subjectAlimentos industrializadospt_BR
dc.subjectIngestão de alimentospt_BR
dc.subjectQuality of lifeen
dc.subjectQualidade de vidapt_BR
dc.subjectFood consumptionen
dc.subjectSobrepesopt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectAdolescentept_BR
dc.titleImpact of intervention on nutritional status, consumption of processed foods, and quality of life of adolescents with excess weightpt_BR
dc.title.alternativeImpacto da intervenção no estado nutricional, consumo de processados e qualidade de vida de adolescentes com excesso de peso pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001130961pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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