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dc.contributor.authorBortolini, Gisele Anept_BR
dc.contributor.authorGiugliani, Elsa Regina Justopt_BR
dc.contributor.authorGubert, Murielpt_BR
dc.contributor.authorSantos, Leonor Maria Pachecopt_BR
dc.date.accessioned2021-02-09T04:07:50Zpt_BR
dc.date.issued2019pt_BR
dc.identifier.issn1413-8123pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/217828pt_BR
dc.description.abstractThe aim of this study was to describe food consumption patterns in Brazilian children aged 6-24 months and to assess differences between breastfed children who do not consume non -human milks, breastfed children who consume non-human milks, and non-breastfed children. This study used data from the Brazilian National Demographic and Health Survey (2006). The food consumption patterns of 1,455 children were assessed using a food frequency questionnaire. One indicator adopted in this study was the healthy diverse diet. The association between breastfeeding and food consumption was tested using multivariate Poisson regression. At the interview, 15.8% of the children were breastfed without consuming non-human milk, 30.7% consumed breast milk in conjunction with non-human milk, and 53% were not breastfed anymore. Over half consumed the recommended foods, 78% consumed foods rich in sugar, fat, and salt, and only 3.4% were on a healthy diverse diet. The breastfed children who did not consume non-human milks were almost five times more likely to be on a healthy diverse diet and were 19% less likely to consume foods rich in sugar, fat, and salt than the breastfed children who also consumed non-human milks and the non-breastfed children.en
dc.description.abstractO objetivo foi descrever o padrão de consumo alimentar em crianças brasileiras entre 6 e 24 meses e verificar as diferenças entre crianças em aleitamento materno (AM) que consomem ou não outros tipos de leites não-humano (LNH), e aquelas não amamentadas (NAM). Foram usados dados da Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde (2006). O consumo alimentar de 1455 crianças foi avaliado usando um questionário de frequência alimentar. Avaliou-se a presença de dieta saudável e diversificada. A associação entre AM e o consumo alimentar foi testado pela regressão de Poisson. Na entrevista, 15,8% das crianças estavam em AM sem consumo de LNH, 30,7% estavam em AM com consumo de LNH e 53% não estavam em AM. Mais da metade consumiam os alimentos recomendados, 78% consumiam alimentos ricos em açúcar, gordura e sal, e apenas 3,4% estavam em uma dieta saudável e diversificada. As crianças em AM que não consumiam LNH tinham quase cinco vezes mais chances de ter uma dieta saudável e diversificada e tinham 19% menos chance de consumir alimentos ricos em açúcar, gordura e sal, comparadas àquelas que também consumiam LNH e àquelas que não estavam em AM.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & saúde coletiva. Vol. 24, n. 11 (2019), p. 4345-4354pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectFood consumptionen
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectBreastfeedingen
dc.subjectAleitamento maternopt_BR
dc.subjectDieta saudávelpt_BR
dc.subjectNon-human milken
dc.subjectSubstitutos do leite humanopt_BR
dc.subjectHealthy dieten
dc.titleBreastfeeding is associated with children’s dietary diversity in Brazilpt_BR
dc.title.alternativeAmamentação está associada à diversidade alimentar infantil no Brasil pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001119258pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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