Aspectos epidemiológicos e clínico-laboratoriais da Diabetes Mellitus em cães
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Date
2005Type
Title alternative
Epidemiologic and clinical-pathological features of canine Diabetes Mellitus
Subject
Abstract in Portuguese (Brasil)
A diabetes mellitus canina vem aumentando no sul do Brasil. Na etiologia, obesidade, vida sedentária e estresse são os principais fatores. Após o diagnóstico recomenda-se identificar doenças que possam causar intolerância à glucose. Para este fim, perfil bioquímico sérico, urinálise e hemograma devem ser determinados. O objetivo deste trabalho foi identificar as principais alterações clínico-patológicas de cães diabéticos e estabelecer valores de referência para fructosamina. Dez cadelas atendi ...
A diabetes mellitus canina vem aumentando no sul do Brasil. Na etiologia, obesidade, vida sedentária e estresse são os principais fatores. Após o diagnóstico recomenda-se identificar doenças que possam causar intolerância à glucose. Para este fim, perfil bioquímico sérico, urinálise e hemograma devem ser determinados. O objetivo deste trabalho foi identificar as principais alterações clínico-patológicas de cães diabéticos e estabelecer valores de referência para fructosamina. Dez cadelas atendidas por um hospital veterinário universitário do sul do Brasil foram incluídas no estudo para realizar hemograma, testes bioquímicos e urinálise. Foram dosados no soro creatinina, uréia, ALT, AST, GGT, ALP, albumina, proteína total, globulinas, colesterol, triglicerídeos, b-OH-butirato, amilase pancreática, glicose e fructosamina. Vinte e cinco cães sadios foram usados como controle. O hemograma mostrou leucocitose em 30% dos cães diabéticos. Foi observada glicosúria em todos os cães. Proteinúria (50%), cetonúria (40%) e alta densidade urinária (30%) foram as maiores alterações da urina dos animais diabéticos. As concentrações de glicose e colesterol estiveram acima dos valores de referência em todos os diabéticos. Os triglicerídeos foram mais altos, comparados com o grupo controle, em 90% dos cães diabéticos. Altos valores de proteína total (70%), FAS (70%), GGT (50%), ALT e b-OH-butirato (40%) foram observados nos cães com diabetes. A concentração sérica de fructosamina nos animais do grupo controle foi de 1.53 mmol/L ± 0.27 e nos diabéticos de 3.24 mmol/L ± 1.16. ...
Abstract
Canine diabetes mellitus has increased in southern Brazil. In the etiology, obesity, sedentary life and stress appear to be the main factors. After diagnosis is recommended to identify concurrent diseases that cause glucose intolerance. For this purpose, serum biochemical profile, urinalysis and complete blood count (CBC) must be determined. The aim of this study was to identify the most common clinical pathological changes in diabetic dogs from an university veterinary hospital in southern Bra ...
Canine diabetes mellitus has increased in southern Brazil. In the etiology, obesity, sedentary life and stress appear to be the main factors. After diagnosis is recommended to identify concurrent diseases that cause glucose intolerance. For this purpose, serum biochemical profile, urinalysis and complete blood count (CBC) must be determined. The aim of this study was to identify the most common clinical pathological changes in diabetic dogs from an university veterinary hospital in southern Brazil, and to establish fructosamine reference values. Ten diabetic female dogs attended at the veterinary hospital were included in this study to perform CBC, biochemical assays and urinalysis. Creatinine, urea, ALT, AST, GGT, ALP, albumin, total protein, globulins, cholesterol, triglycerides, b-OH-butyrate, pancreatic amylase, glucose and fructosamine were measured in serum. Twenty-five healthy dogs were used as control for values. CBC showed leucocytosis in 30% of diabetic dogs. Glycosuria was observed in all dogs. Proteinuria (50%), ketonuria (40%) and high urine density in 30% of the animals, were the main alterations of urine in diabetic dogs. Serum glucose and cholesterol concentrations were above reference values in all diabetic dogs. Triglycerides were higher than control dogs in 90% of diabetic dogs. High values of total protein (70%), ALP (70%), GGT (50%), ALT and b-OH-butyrate (40%) were observed in diabetic dogs. Control group had a mean fructosamine concentration of 1.53 mmol/L ± 0.27. In diabetic dogs the fructosamine average was 3.24 mmol/L ± 1.16. ...
In
Acta scientiae veterinariae. Porto Alegre. Vol. 33, n. 1 (2005), p. 33-40
Source
National
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