Characterization, antioxidant potential and cytotoxic study of mangaba fruits
dc.contributor.author | Assumpção, Carolina Fagundes | pt_BR |
dc.contributor.author | Bachiega, Patrícia | pt_BR |
dc.contributor.author | Morzelle, Maressa Caldeira | pt_BR |
dc.contributor.author | Nelson, David Lee | pt_BR |
dc.contributor.author | Ndiaye, Eliane Augusto | pt_BR |
dc.contributor.author | Rios, Alessandro de Oliveira | pt_BR |
dc.contributor.author | Souza, Ellen Cristina de | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2024-02-27T04:58:07Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2014 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 0103-8478 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/272224 | pt_BR |
dc.description.abstract | The mangaba (Hancornia speciosa) stands out and has a great potential for economic exploitation and researches have suggested relevant results regarding the nutritional and functional value of this food. Therefore, the objective of this study was to chemically and physicochemically characterize the mangaba fruit harvested in the Middle Araguaia region. It was evaluated the chemical composition, antioxidant activity, volatile compounds, preliminary photochemical studies of phenolic components and the cytotoxic potential of ethanolic extract fruits against Artemia salina. The mean pH, the total titratable acidity and the value for reducing sugars conclude that the mangaba possesses the characteristics appropriate for both fresh consumption and for processing. Between the mean values measured, the fruits presented high fi ber content and a low caloric value. The analysis of the antioxidant potential revealed a signifi cant activity and in the volatile compounds analysis, esters were the major class presents. The result of the phytochemical screening revealed that phenols, fl avonoids and tannins were present in the ethanolic extract of mangaba and a signifi cant activity in the cytotoxicity assay was observed. | en |
dc.description.abstract | A mangaba (Hancornia speciosa) destaca-se pelo ótimo potencial de exploração econômica e pesquisas têm sugerido resultados relevantes em relação ao valor nutricional e funcional deste alimento. Portanto, o objetivo deste estudo foi caracterizar química e físico-quimicamente os frutos de mangaba colhidos na região do Médio Araguaia. Foi avaliada a composição química, atividade antioxidante, compostos voláteis, estudo fi toquímico preliminar de compostos fenólicos e o potencial citotóxico de extratos etanólicos do frutos contra Artemia salina. O pH, a acidez total titulável e o valor de açúcares redutores concluem que a mangaba possui características apropriadas tanto para consumo in natura quanto para processamento. Entre os valores médios obtidos, os frutos apresentaram alto teor de fi bra e um baixo valor calórico. A análise de potencial antioxidante revelou uma atividade signifi cativa e, na análise de compostos voláteis, ésteres representaram a classe predominante. O resultado do ensaio fi toquímico revelou que fenois, fl avonoides e taninos estavam presentes no extrato etanólico de mangaba e uma atividade signifi cativa no ensaio citotóxico foi observada. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Ciencia Rural. Santa Maria. Vol. 44, n. 7 (jul. 2014), p. 1297-1303 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Hancornia speciosa | en |
dc.subject | Mangaba | pt_BR |
dc.subject | Atividade antioxidante | pt_BR |
dc.subject | Antioxidante activity | en |
dc.subject | Phytochemical study | en |
dc.title | Characterization, antioxidant potential and cytotoxic study of mangaba fruits | pt_BR |
dc.title.alternative | Caracterização, potencial antioxidante e estudo citotóxico de frutos de mangaba | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 000929151 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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