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dc.contributor.authorPiva, Manoela Marchezanpt_BR
dc.contributor.authorSchwertz, Claiton Ismaelpt_BR
dc.contributor.authorBianchi, Ronaldo Michelpt_BR
dc.contributor.authorKemper, Regina Tosept_BR
dc.contributor.authorHenker, Luan Cleberpt_BR
dc.contributor.authorNagae, R.pt_BR
dc.contributor.authorMichaelsen, Taís Reginapt_BR
dc.contributor.authorBarcellos, David Emilio Santos Neves dept_BR
dc.contributor.authorDriemeier, Davidpt_BR
dc.contributor.authorPavarini, Saulo Petinattipt_BR
dc.date.accessioned2021-02-23T04:06:01Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn0100-736Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/218130pt_BR
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the main causes of death in growing-finishing pigs in southern Brazil. During a one-year period (from 2018 to 2019), two industrial pig herds (18 and 20 thousand pigs each farm) in southern Brazil were monitored along the four seasons of the year (12 days per season on each farm), in order to perform necropsies of all pigs that died in that period. The two farms had an average monthly mortality rate ranging from 0.94 to 3.93% in the evaluated months. At necropsy, tissues were collected, fixed in 10% formalin solution and processed routinely for histopathological examination. When necessary, samples were sent for bacterial culture and PCR to identify etiologic agents. A total of 601 necropsies were performed, with 94.9% of conclusive diagnoses. Infectious diseases corresponded to 64.4% of conclusive diagnosis and non-infectious diseases to 35.6%. The most prevalent causes of death were: pneumonia (33%), gastric ulcers (15.4%), circovirosis (9.9%), systemic bacterial embolism (5.4%), polyserositis (4.4%), dilated cardiomyopathy and torsion of abdominal organs (4.3% each), and bacterial pericarditis (3.4%). Regarding pneumonias (199/601), the main agents identified in these cases were Pasteurella multocida, Influenza A virus and Mycoplasma hyopneumoniae, mainly in associations.en
dc.description.abstractO objetivo do presente trabalho foi investigar as principais causas de morte de suínos em fase de crescimento e terminação no Sul do Brasil. Durante o período de um ano (entre 2018 e 2019), duas granjas tecnificadas de suínos no Sul do Brasil foram acompanhadas nas quatro estações (12 dias por estação em cada granja), para realização de necropsias dos suínos que morreram nesse período. As duas propriedades apresentavam mortalidade mensal média entre 0,94 e 3,93% nos meses avaliados. Na necropsia, amostras de órgãos foram colhidas, fixadas em formol 10% e processadas rotineiramente para o exame histopatológico. Quando necessário, amostras foram enviadas para o cultivo bacteriano e PCR para identificação de agentes etiológicos. Foram realizadas um total de 601 necropsias, com 94,9% de diagnósticos conclusivos. As doenças infecciosas corresponderam a 64,4% dos diagnósticos conclusivos e as não infecciosas a 35,6%. As principais causas de morte foram: pneumonias (33%), úlcera gástrica (15,4%), circovirose (9,9%), embolia bacteriana sistêmica (5,4%), polisserosite (4,4%), cardiomiopatia dilatada e torção de órgãos abdominais (4,3% cada) e pericardite bacteriana (3,4%). Com relação às pneumonias (199/601), os principais agentes associadas as lesões foram Pasteurella multocida, vírus da Influenza A e Mycoplasma hyopneumoniae, principalmente associados entre si.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa veterinária brasileira. Rio de Janeiro. Vol. 40, no. 10 (Oct. 2020), p. 758-775pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectSuínospt_BR
dc.subjectSwine pathologyen
dc.subjectCausas de mortept_BR
dc.subjectMortalityen
dc.subjectPneumoniaen
dc.subjectCrescimentopt_BR
dc.subjectGastric ulceren
dc.subjectTerminaçãopt_BR
dc.subjectCircovirusen
dc.subjectPneumoniapt_BR
dc.subjectÚlcera gástricapt_BR
dc.subjectGrowing-finishing pigsen
dc.subjectCircovirose suínapt_BR
dc.subjectFarmsen
dc.subjectCardiomiopatia dilatadapt_BR
dc.subjectBrazilen
dc.subjectRuptura espontâneapt_BR
dc.subjectBrasil, Região Sulpt_BR
dc.titleCauses of death in growing-finishing pigs in two technified farms in southern Brazilpt_BR
dc.title.alternativeCausas de morte em suínos de crescimento e terminação em duas granjas tecnificadas no Sul do Brasil pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001120718pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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