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dc.contributor.authorMacari, Stefanipt_BR
dc.contributor.authorCarvalho, Paulo Cesar de Facciopt_BR
dc.contributor.authorDiaz Gonzalez, Felix Hilariopt_BR
dc.contributor.authorLasta, Camila Serinapt_BR
dc.contributor.authorPedralli, Vivianept_BR
dc.contributor.authorOliveira, Lisandre dept_BR
dc.contributor.authorKroning, Alexsandro Bahrpt_BR
dc.date.accessioned2020-12-24T04:21:33Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn0102-0935pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/216882pt_BR
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the effect of grazing methods and intensities on the metabolic profile of lambs grazing ryegrass. This study was performed in Eldorado do Sul (RS). The treatments consisted of two grazing intensities with rotational and continuous stocking methods: moderate and low. The experimental design was a randomized block arranged in a factorial scheme with four replicates. To evaluate the metabolic and nutritional conditions of the lambs, blood samples were collected to evaluate phosphorus, albumin, glucose, magnesium, globulin, cortisol, urea and total proteins. The highest blood urea value was observed in the month of September in lambs kept in continuous method grazing. There was no statistical difference between the grazing intensities and grazing methods for albumin, glucose, magnesium, globulin, cortisol and total protein levels in profile lambs. The cortisol values suggested that the animals were not subjected to high stress levels. In conclusion, rearing female lambs on ryegrass, irrespective of grazing methods or intensities, allowed the maintenance of body homeostasis and did not cause any metabolic unbalances, nutritional unbalances or stress.en
dc.description.abstractO objetivo deste estudo foi avaliar o efeito dos métodos e das intensidades de pastejo no perfil metabólico de cordeiros. Este estudo foi realizado em Eldorado do Sul (RS). Os tratamentos consistiram em duas intensidades de pastejo (moderada e baixa), com métodos lotação rotativa e lotação contínua. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial com quatro repetições. Para avaliar as condições metabólicas e nutricionais dos cordeiros, foram coletadas amostras de sangue para avaliar fósforo, albumina, glicose, magnésio, globulina, cortisol, ureia e proteínas totais. O maior valor de ureia no sangue foi observado no mês de setembro nos cordeiros mantidos em pastejo contínuo. Não houve diferença estatística entre as intensidades de pastejo e os métodos de pastejo para albumina, glicose, magnésio, globulina, cortisol e níveis de proteína total nos cordeiros perfilados. Os valores de cortisol sugeriram que os animais não foram submetidos a altos níveis de estresse. Concluindo, a criação de cordeiros em azevém, independentemente dos métodos ou das intensidades de pastejo, permitiu a manutenção da homeostase corporal e não causou desequilíbrios metabólicos, desequilíbrios nutricionais ou estresse.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofArquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia. Belo Horizonte. Vol. 72, no. 6 (Nov./Dec. 2020), p. 2331-2338pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectAnimal welfareen
dc.subjectPerfil metabólicopt_BR
dc.subjectGrazing systemen
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectRotational stockingen
dc.subjectParâmetros bioquímicospt_BR
dc.subjectPastejo rotativopt_BR
dc.subjectContinuous stockingen
dc.subjectPastejo continuopt_BR
dc.subjectBlooden
dc.subjectAzevémpt_BR
dc.subjectOvinospt_BR
dc.titleMetabolic profile of female lambs on annual ryegrass pasture managed under different grazing intensities and methodspt_BR
dc.title.alternativePerfil metabólico de cordeiros fêmeas em pastagem de azevém manejada sob diferentes intensidades e métodos de pastejo pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001120237pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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