Nutritional potential of leaves and tubers of crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam.)
dc.contributor.author | Braga, Vanessa Bernardi | pt_BR |
dc.contributor.author | Vieira, Maitê de Moraes | pt_BR |
dc.contributor.author | Barros, Ingrid Bergman Inchausti de | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2019-05-15T02:37:52Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2018 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1415-5273 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/194243 | pt_BR |
dc.description.abstract | Objective: To determine the centesimal composition of minerals, fatty acids and vitamin C of leaves and tubers of crem, and to discuss the nutritional potential of the T. pentaphyllum species. Methods: The centesimal composition of protein, lipid, fi ber, ash and carbohydrate was determined by gravimetric analysis. Mineral composition was determined by optical emission spectrometry. Vitamin C was determined by dinitrophenylhydrazine method. Fatty acids were determined by gas chromatography. The percentage of recommended dietary intake of leaves and tubers of crem was calculated for each nutrient. Results: A high content of fi brous fraction (63.07g/100g), potassium (4.55g/100g), magnesium (553.64mg/100g) and sulfur (480.79mg/100g) was observed in the chemical composition of leaves. In tubers, a high carbohydrate content was observed, with 62.60g/100g of starch and 3.43g/100g of fiber, as well as high potassium (0.58g/100g), sulfur (447.14g/100), calcium (205.54g/100g) and phosphorus (530.07g/100g) levels. The vitamin C content of tubers was 78.43mg/100g and the linoleic acid content was 0.455g/100g. The intake of 100g of crem leaves may contribute with 65% of the recommended dietary intake of sulfur. The intake of 100g of crem tuber may contribute with 106% of the recommended dietary intake of sulfur and 21% of the recommended dietary intake of Vitamin C. Conclusion: The chemical composition of crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam.) tubers and leaves demonstrated an important contribution of nutrients, mainly sulfur, vitamin C and linoleic acid in its tubers, indicating a high nutritional potential of this species. | en |
dc.description.abstract | Objetivo: Este estudo teve por objetivo determinar a composição centesimal, mineral, vitamina C e ácidos graxos de folhas e tubérculos de crem, e discutir o potencial nutricional da espécie T. pentaphyllum. Métodos: A composição centesimal em proteínas, lipídeos, fibras, cinzas e carboidratos foi determinada por análise gravimétrica. A composição mineral foi determinada por espectrometria de emissão óptica. A vitamina C foi determinada pelo método dinitrofenilhidrazina. Os ácidos graxos foram determinados por cromatografia a gás. A porcentagem da ingestão dietética recomendada de folhas e tubérculos de crem foi calculada para cada nutriente. Resultados: Na composição química das folhas verificou-se alto conteúdo de fração fibrosa (63,07g/100g), potássio (4,55g/100g), magnésio (553,64mg/100g) e enxofre (480,79mg/100g). Nos tubérculos verificou-se alto conteúdo de carboidratos, com 62,60g/100g de amido e 3,43g/100g de fibras, além de alto teor de potássio (0,58g/100g), enxofre (447,14g/100), cálcio (205,54g/100g) e fósforo (530,07g/100g). O conteúdo de vitamina C no tubérculo de crem foi de 78,43mg/100g, e o de ácido graxo linoleico foi de 0,455 g/100g. A ingestão de 100g de folhas de crem poderá contribuir com 65% da ingestão diária recomendada de enxofre. A ingestão de 100g de tubérculo de crem poderá contribuir com 106% da ingestão diária recomendada de enxofre e com 21% da ingestão diária recomendada de Vitamina C. Conclusão: A composição química de tubérculos e folhas de crem apresentou um aporte expressivo de nutrientes, principalmente de enxofre, além de vitamina C e ácido linoleico nos tubérculos, indicando um alto potencial nutricional da espécie. | pt |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista de Nutrição. Campinas, SP. v.31, n.4 (jul./ago. 2018), p. 423-432 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Chemical analysis | en |
dc.subject | Composicao de alimento | pt_BR |
dc.subject | Composição química | pt_BR |
dc.subject | Food analysis | en |
dc.subject | Capuchinha | pt_BR |
dc.subject | Nutrients | en |
dc.subject | Nutritive value | en |
dc.subject | Valor nutritivo | pt_BR |
dc.subject | Análise química | pt_BR |
dc.subject | Tropaeolaceae | en |
dc.title | Nutritional potential of leaves and tubers of crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam.) | pt_BR |
dc.title.alternative | Potencial nutricional de folhas e tubérculos de crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam.) | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001086377 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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