Navegação Ciências Exatas e da Terra por Autor "Welke, Juliane Elisa"
Resultados 1-9 de 9
-
Characterization of the volatile profile of brazilian moscatel sparkling wines through solid phase microextraction and gas chromatography
Nicolli, Karine Primieri; Welke, Juliane Elisa; Closs, Mayara; Caramão, Elina Bastos; Costa, Gustavo; Manfroi, Vitor; Zini, Claudia Alcaraz (2015) [Artigo de periódico]Solid phase microextraction, one-dimensional gas chromatography (1D-GC) and comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC×GC) with mass spectrometric detector have been used to characterize the volatile profile of ... -
Comprehensive two-dimensional gas chromatography for analysis of volatile compounds in foods and beverages
Welke, Juliane Elisa; Zini, Claudia Alcaraz (2011) [Artigo de periódico]A cromatografia gasosa bidimensional abrangente (GC×GC) é uma técnica analítica relativamente nova, que tem sido amplamente empregada para análise de vários tipos de amostras complexas. A GC×GC proporciona maior capacidade ... -
Determination of ochratoxin A in wine by high-performance thin-layer chromatography using charged coupled device
Welke, Juliane Elisa; Hoeltz, Michele; Dottori, Horacio Alberto; Noll, Isa Beatriz (2010) [Artigo de periódico]Um método foi desenvolvido e validado para a determinação de ocratoxina A (OTA) em vinho. Foi utilizado um sistema contendo um detector de carga acoplada (CCD) para adquirir as imagens fluorescentes da micotoxina obtidas ... -
Ocorrência, aspectos toxicológicos, métodos analíticos e controle da patulina em alimentos
Welke, Juliane Elisa; Hoeltz, Michele; Dottori, Horacio Alberto; Noll, Isa Beatriz (2009) [Artigo de periódico]A patulina é uma micotoxina produzida por várias espécies de Penicillium, Aspergillus e Byssochlamys. Em experimentos com animais, ela demonstrou ter atividade mutagênica, carcinogênica e teratogênica. Tem sido freqüentemente ... -
Patulin accumulation in apples during storage by Penicillium expansum and Penicillium griseofulvum strains
Welke, Juliane Elisa; Hoeltz, Michele; Dottori, Horacio Alberto; Noll, Isa Beatriz (2011) [Artigo de periódico]A part of apples destined to juice production is generally of poor quality. Apples from cold storage or recently harvest (ground harvested or low quality apples) are stored under ambient conditions until they are processed. ... -
Photometric procedure for quantitative analysis of aflatoxin b1 in peanuts by thin-layer chromatography using charge coupled device detector
Hoeltz, Michele; Welke, Juliane Elisa; Noll, Isa Beatriz; Dottori, Horacio Alberto (2010) [Artigo de periódico]A photometric procedure was developed for determination of aflatoxin B1 in peanuts by TLC-CCD technique. The quantification and detection limit were 1.2 μg kg-1 and 0.4 ng per spot, respectively, with mean recovery of 98%. ... -
Preliminary investigation of medicinal herb adulteration using comprehensive two-dimensional gas chromatography and chemometric analysis
Welke, Juliane Elisa; Damasceno, Flaviana Cardoso; Nicolli, Karine Primieri; Mentz, Lilian Auler; Caramão, Elina Bastos; Pulgati, Fernando Hepp; Zini, Claudia Alcaraz (2015) [Artigo de periódico]Anise is frequently found among the ingredients described in the label of cosmetic products. However, the use of fennel instead of anise may occur due to the lower price of fennel. The main differences in volatile profile ... -
Volatile characterization by multivariate optimization of headspace-solid phase microextraction and sensorial evaluation of chardonnay base wines
Welke, Juliane Elisa; Zanus, Mauro Celso; Lazarotto, Marcelo; Schmitt, Karine Gregorius; Zini, Claudia Alcaraz (2012) [Artigo de periódico]Pouco é conhecido sobre o aroma dos vinhos produzidos na região sul do Brasil, que é responsável por 90% da produção brasileira de vinho. Um método baseado na microextração em fase sólida no modo “headspace” (HS-SPME) foi ... -
Volatile profile of sparkling wines produced with the addition of mannoproteins or lees before second fermentation performed with free and immobilized yeasts
Costa, Gustavo Pires; Nicolli, Karine Primieri; Welke, Juliane Elisa; Manfroi, Vitor; Zini, Claudia Alcaraz (2018) [Artigo de periódico]Heat map and hierarchical cluster analysis showed that sparkling wines produced with immobilized yeasts contained mostly higher levels of compounds that impart positive notes to wines. Fisher ratio pointed out nine volatile ...