Navegação Ciências Exatas e da Terra por Autor "Manfroi, Vitor"
Resultados 1-3 de 3
-
Characterization of the volatile profile of brazilian moscatel sparkling wines through solid phase microextraction and gas chromatography
Nicolli, Karine Primieri; Welke, Juliane Elisa; Closs, Mayara; Caramão, Elina Bastos; Costa, Gustavo; Manfroi, Vitor; Zini, Claudia Alcaraz (2015) [Artigo de periódico]Solid phase microextraction, one-dimensional gas chromatography (1D-GC) and comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC×GC) with mass spectrometric detector have been used to characterize the volatile profile of ... -
Ocratoxina A : análise da qualidade de vinhos brasileiros e importados
Hoeltz, Michele; Monezzi, Laurita Pinto; Manfroi, Vitor; Noll, Isa Beatriz; Dottori, Horacio Alberto (2012) [Artigo de periódico]Estudos em diferentes partes do mundo mostraram que o vinho pode conter Ocratoxina A, uma micotoxina com propriedades nefrotóxicas e carcinogênicas. O objetivo deste trabalho foi avaliar a presença de Ocratoxina A em vinhos ... -
Volatile profile of sparkling wines produced with the addition of mannoproteins or lees before second fermentation performed with free and immobilized yeasts
Costa, Gustavo Pires; Nicolli, Karine Primieri; Welke, Juliane Elisa; Manfroi, Vitor; Zini, Claudia Alcaraz (2018) [Artigo de periódico]Heat map and hierarchical cluster analysis showed that sparkling wines produced with immobilized yeasts contained mostly higher levels of compounds that impart positive notes to wines. Fisher ratio pointed out nine volatile ...