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dc.contributor.authorVidal, Ribas Antoniopt_BR
dc.contributor.authorFipke, Marcus Viniciuspt_BR
dc.contributor.authorQueiroz, Andrew Rerison Silva dept_BR
dc.contributor.authorSoares, Débora da Silvapt_BR
dc.contributor.authorGherekhloo, J.pt_BR
dc.date.accessioned2018-12-11T02:38:13Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.issn0100-8358pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/186096pt_BR
dc.description.abstractTemperature affects the selectivity of post-emergence herbicides in a complex manner. The objective of this work was to develop a method to estimate the impact of temperature on herbicide selectivity using the white oat (Avena sativa) crop and iodosulfuron-methyl as study models. Greenhouse/growth-chamber experiments were conducted using a completely randomized design with the treatments arranged as a bi-factorial, with three repetitions. The first factor consisted of six temperatures (10, 15, 20, 24, 28 and 32 oC) to which the plants were submitted during one week after the herbicide spray. The second factor corresponded to seven doses of iodosulfuron-methyl (0, 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, 5 and 20 g ha-1). For each temperature, regression curves were fitted to the dose-response data. The rate of herbicide efficacy was computed through the method first proposed in this study. The crop tolerance to the herbicide increased proportionally to the temperature, suggesting the product detoxification is improving crop selectivity. In practical terms, it is predicted that white oat crop tolerance to iodosulfuron-methyl increases in regions of the world with high temperatures. The method developed here also can be used to understand the effect of temperature on herbicide efficacy on weeds.en
dc.description.abstractA temperatura impacta a seletividade de herbicidas em pós-emergência de forma complexa. O objetivo deste trabalho foi desenvolver um método para estimar o impacto da temperatura na seletividade de herbicida, utilizando aveia cultivada (Avena sativa) e iodosulfuron-methyl como modelos de estudo. Os experimentos foram conduzidos em casa de vegetação/câmaras de crescimento, utilizando-se delineamento inteiramente casualizado, com os tratamentos arranjados como bifatorial, com três repetições. O primeiro fator consistiu de seis temperaturas (10, 15, 20, 24, 28 e 32 oC), a que foram submetidas as plantas durante uma semana após a pulverização. O segundo fator correspondeu a sete doses de iodosulfuron (0; 0,2; 0,4; 0,8; 1,2; 5; e 20 g ha-1). Para cada temperatura, curvas de regressão foram ajustadas aos dados de dose-resposta. A taxa de eficácia do herbicida foi calculada por método inovador aqui descrito. A tolerância da cultura ao herbicida aumentou proporcionalmente com a temperatura, sugerindo que a detoxificação do produto está beneficiando a seletividade. Em termos práticos, espera-se que a tolerância das culturas de aveia-branca ao herbicida iodosulfuron seja acentuada em regiões do mundo com temperaturas elevadas. O método desenvolvido aqui pode ser usado para determinar o efeito da temperatura na eficácia de herbicidas em plantas daninhas.pt
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPlanta daninha. Viçosa, MG. Vol. 35, (2017), [art.] e017164719pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectAvena sativaen
dc.subjectAveiapt_BR
dc.subjectCrop toleranceen
dc.subjectHerbicidapt_BR
dc.subjectEnvironmental factorsen
dc.subjectTemperaturapt_BR
dc.subjectClimapt_BR
dc.subjectHerbicide detoxificationen
dc.subjectEliminação de resíduopt_BR
dc.titleAn innovative method to evaluate the impact of temperature on iodosulfuron-methyl selectivity to oat croppt_BR
dc.title.alternativeMétodo inovador para avaliar o efeito da temperatura na seletividade de iodosulfuron-methyl na cultura de aveia pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001080818pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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