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dc.contributor.authorOliveira, Paula Duarte dept_BR
dc.contributor.authorMarodin, Gilmar Arduino Bettiopt_BR
dc.contributor.authorAlmeida, Gustavo Klamer dept_BR
dc.contributor.authorGonzatto, Mateus Pereirapt_BR
dc.contributor.authorDarde, Daniel Chamorropt_BR
dc.date.accessioned2018-11-30T02:42:43Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.issn0100-204Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/185276pt_BR
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the effect of shoot heading and of hand thinning in different development stages of flowers and fruits on the fruit production and quality of 'BRS Kampai' peach (Prunus persica) trees. The experiment was performed during three crop years, under the conditions of the “Depressão Central” region in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, and the treatments were: T1, heading of half of the mixed shoot; T2, heading of one third of the mixed shoot; T3, flower thinning in the pink bud stage; T4, thinning at full bloom; T5, thinning of fruit with 5 mm; T6, thinning of fruit with 20 mm; and T7, no thinning or heading (control). Fruit production and quality were evaluated. Plants with no thinning were more productive, but showed high frequency of fruits with a diameter smaller than 60 mm. Shoot heading reduced production per tree and resulted in small-sized fruit. Thinning time did not affect production, and fruit size was greater when thinning was performed at the bloom stage. 'BRS Kampai' peach trees can be thinned starting at bloom, which provides greater fruit size, with no production loss.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do desponte de ramos e do raleio manual realizado em diferentes estágios de desenvolvimento de flores e frutos sobre a produção e a qualidade dos frutos do pessegueiro (Prunus persica) 'BRS Kampai'. O experimento foi realizado durante três safras nas condições da Depressão Central do Rio Grande do Sul, e os tratamentos foram: T1, desponte da metade do ramo misto; T2, desponte de um terço do ramo misto; T3, raleio de flor no estádio de balão rosado; T4, raleio na plena floração; T5, raleio do fruto com 5 mm; T6, raleio do fruto com 20 mm; e T7, sem desponte ou raleio (testemunha). Avaliaram-se a produção e a qualidade dos frutos. Plantas sem raleio foram mais produtivas, mas com alta frequência de frutos com diâmetro inferior a 60 mm. O desponte reduziu a produção por planta e ocasionou frutos pequenos. A época de raleio não afetou a produção, e o diâmetro dos frutos foi maior quando o raleio foi realizado durante a floração. Pessegueiros 'BRS Kampai' podem ser raleados a partir da floração, o que proporciona maior tamanho dos frutos, sem reduzir a produção.pt
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa agropecuária brasileira (1977). Vol. 52, n.11, (nov. 2017), p. 1006-1016pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectPrunus persicaen
dc.subjectPêssegopt_BR
dc.subjectFruit qualityen
dc.subjectRaleiopt_BR
dc.subjectPodapt_BR
dc.subjectYielden
dc.titleHeading of shoots and hand thinning of flowers and fruits on 'BRS Kampai' peach treespt_BR
dc.title.alternativeDesponte de ramos e raleio manual de flores e frutos em pessegueiros 'BRS Kampai' pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001080387pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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