Nutritional and lipid profiles of the dorsal and ventral muscles of wild pirarucu
dc.contributor.author | Cortegano, Carlos Andre Amaringo | pt_BR |
dc.contributor.author | Godoy, Leandro Cesar de | pt_BR |
dc.contributor.author | Petenuci, Maria Eugênia | pt_BR |
dc.contributor.author | Visentainer, Jesuí Vergílio | pt_BR |
dc.contributor.author | Affonso, Elizabeth Gusmão | pt_BR |
dc.contributor.author | Gonçalves, Ligia Uribe | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2018-07-28T02:46:22Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2017 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 0100-204X | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/180755 | pt_BR |
dc.description.abstract | The objective of this work was to analyze the proximate and fatty acid composition of the dorsal and ventral muscles of wild pirarucu (Arapaima gigas) captured from a Brazilian Amazonian lake. Dorsal and ventral muscles were dissected out, freeze-dried, vacuum-packed, and had the proximate and fatty acid composition analyzed. Ash, total proteins, and lipids were inversely proportional to moisture and had higher levels in the ventral muscles. Twenty-seven fatty acids were quantified in both muscles without significant differences between them, except for the heneicosylic, palmitoleic, γ-linolenic, and dihomo-γ-linolenic acids. Saturated and monounsaturated fatty acids were predominant in both muscles. The eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acids were quantitatively similar: 9.25 (dorsal) to 10.14 (ventral) and 8.50 (dorsal) to 10.63 (ventral) mg g-1 of total lipids, respectively. The EPA+DHA content of the dorsal and ventral muscles were 113.25 and 165.78 mg 100 g-1, respectively. The ratios of polyunsaturated/saturated (0.54 and 0.59 for the dorsal and ventral muscles, respectively), n-3/n-6 (0.20 and 0.21), and hypocholesterolemic/ hypercholesterolemic fatty acids (1.41 and 1.45) ratios, as well as the atherogenicity (0.59 and 0.53) and thrombogenicity (1.02 and 0.94) indices, indicate that pirarucu muscle is a good dietary source of EPA+DHA, and its nutritional lipid quality can be beneficial for human health. | en |
dc.description.abstract | O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição proximal e de ácidos graxos dos músculos dorsal e ventral em pirarucus (Arapaima gigas) selvagens, capturados em um lago amazônico brasileiro. Os músculos dorsal e ventral foram dissecados, liofilizados, embalados a vácuo, e sua composição proximal e de ácidos graxos foram analisadas. Cinzas, proteínas totais e lipídeos foram inversamente proporcionais à umidade e apresentaram teores maiores no músculo ventral. Foram quantificados 27 ácidos graxos em ambos os músculos sem diferença significativa entre eles, exceto para os ácidos heneicosílico, palmitoleico, γ-linolênico e dihomo- γ-linolênico. Ácidos graxos saturados e monoinsaturados predominaram em ambos os músculos. O ácido eicosapentaenoico (EPA) e o docosahexaenoico (DHA) foram quantitativamente similares 9,25 (dorsal) a 10,14 (ventral) e 8,50 (dorsal) a 10,63 (ventral) mg g-1 do total de lipídeos, respectivamente. O conteúdo de EPA+DHA nos músculos dorsal e ventral foi 113,25 e 165,78 mg 100 g-1, respectivamente. A proporção de ácidos graxos poli-insaturados/saturados (0,54 e 0,59 para os músculos dorsal e ventral, respectivamente), n-3/n-6 (0,20 e 0,21) e hipocolesterolêmicos/hipercolesterolêmicos (1,41 e 1,45), assim como os índices de aterogenicidade (0,59 e 0,53) e trombogenicidade (1,02 e 0,94), indicam que o músculo do pirarucu pode ser considerado uma boa fonte dietética de EPA+DHA, e a qualidade nutricional de seus lipídios pode ser benéfica para a saúde humana. | pt |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Pesquisa Agropecuaria Brasileira : 1977. Brasilia. Vol. 52, n.4 (abr. 2017), p. 271-276 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Arapaima gigas | en |
dc.subject | Pirarucu | pt_BR |
dc.subject | Fatty acids | en |
dc.subject | Arapaima gigas | pt_BR |
dc.subject | Flesh lipid quality | en |
dc.subject | Qualidade da carne | pt_BR |
dc.subject | N-3 Hufa | en |
dc.subject | Valor nutritivo | pt_BR |
dc.subject | N-3/n-6 | en |
dc.subject | Nutraceutical fish | en |
dc.title | Nutritional and lipid profiles of the dorsal and ventral muscles of wild pirarucu | pt_BR |
dc.title.alternative | Perfis nutricionais e lipídicos dos músculos dorsal e ventral em pirarucus selvagens | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001057596 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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