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dc.contributor.authorDachery, Brunapt_BR
dc.contributor.authorManfroi, Vitorpt_BR
dc.contributor.authorWelke, Juliane Elisapt_BR
dc.date.accessioned2016-12-15T02:15:17Zpt_BR
dc.date.issued2016pt_BR
dc.identifier.issn0103-8478pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/150080pt_BR
dc.description.abstractThe grape juice was included in meals of public schools in the states of Rio Grande do Sul and Santa Catarina, Brazil. The juices intended for schools have been produced by small wineries through the steam distillation method. This method presents a particularity in relation to other juice production methods, since the grapes are not macerated to extract the juice. In literature is well established that maceration of grapes is the main critical point associated with the ochratoxin A (OTA) contamination in juices. OTA is a mycotoxin with nephrotoxic and immunosuppressives effects. The aim of this study was to verify the OTA occurrence in juices produced by steam distillation method, as grape juice may be a source of OTA exposure for children. No sample showed OTA levels higher than the detection limit (0.05μg L-1) of method used to determine this toxin. This study demonstrated the adequate quality of juice produced by this extraction method. Furthermore, data about OTA occurrence are important to support risk assessment studies related to the exposure to toxic compounds through diet.en
dc.description.abstractO suco de uva foi incluído nas refeições de escolas públicas do estado do Rio Grande do Sul e Santa Catarina, Brasil. O suco destinado para as escolas é produzido por pequenas vinícolas através do método de arraste a vapor. Este método apresenta uma particularidade em relação aos demais métodos de produção do suco, pois as uvas não são maceradas para a extração do mosto. Cabe salientar que a maceração das uvas é o principal ponto crítico relacionado à contaminação dos sucos com ocratoxina A (OTA), que é uma micotoxina que apresenta efeitos nefrotóxicos e imunossupressores. O objetivo deste estudo foi verificar a ocorrência de OTA em sucos produzidos pelo método de arraste de vapor, pois o suco de uva pode ser uma fonte de exposição à OTA para crianças. Nenhuma amostra apresentou OTA em níveis maiores que o limite de detecção (0,05μg L-1) do método usado para determinar esta toxina. Este resultado evidenciou a qualidade adequada do suco produzido por este método de extração. Além disso, dados sobre a ocorrência de OTA são importantes para subsidiar estudos relacionados à exposição a compostos tóxicos através da dieta.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCiência rural. Santa Maria. Vol. 46, n.10 (out. 2016), p. 1868-1871pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectMycotoxinsen
dc.subjectMicotoxinapt_BR
dc.subjectOcratoxina Apt_BR
dc.subjectToxic compoundsen
dc.subjectOchratoxin Aen
dc.subjectSuco de uvapt_BR
dc.subjectUvapt_BR
dc.titleExposure to ochratoxin A through consumption of grape juices produced by steam distillation method and intended for school mealspt_BR
dc.title.alternativeExposição à ocratoxina A através do consumo de sucos de uva produzidos pelo método de destilação a vapor e destinados para a merenda escolar pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001007599pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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