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dc.contributor.authorFasolo, Juliana Maria de Mello Andradept_BR
dc.contributor.authorJong, Erna Vogt dept_BR
dc.contributor.authorHenriques, Amelia Teresinhapt_BR
dc.date.accessioned2015-07-04T02:01:33Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn1984-8250pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/118541pt_BR
dc.description.abstractIn this work we evaluated the variability in fiber content and physical and chemical parameters of byproducts from orange juice extraction. Five different treatments and two drying methods were evaluated. The results indicate that drying by lyophilization was better than that drying in an oven. The pH ranged from approximately 3.47 to 3.96. The variation in moisture values was 9.22% ± 0.02 to 18.48 ± 0.52%. The total dietary fiber content in the resulting flours ranged from 42.44% to 62.74%. The soluble and insoluble dietary fiber contents differed among the samples, ranging from 5.04% to 19.95% for the first fiber type, and 23.96% to 57.70% for the second. In conclusion, three treatments, associated with freezedrying, showed promising results in the development of fiber-rich product. However, some modifications are needed, as well as further analysis, to guarantee the benefits of these products for human health. This study contributes to the possible application of industrial byproductsen
dc.description.abstractNeste trabalho avaliou-se a variabilidade no conteúdo de fibras e nos parâmetros físico-químicos de subprodutos da extração do suco de laranja. Investigaram-se cinco diferentes pré-tratamentos e dois tipos de secagens dos produtos. Os resultados indicam que a secagem por liofilização é melhor que aquela feita em estufa. O pH dos produtos variou de, aproximadamente, 3,47 a 3,96. A variação entre os valores de perda por dessecação foi de 9,22% ± 0,02 a 18,48 ± 0,52%. O conteúdo de fibras totais encontrado nas farinhas obtidas variou de 42,44% a 62,74%. O conteúdo de fibras dietéticas solúveis e insolúveis diferiu entre as amostras de 5,04% a 19,95%, para a primeira, e 23,96% a 57,70%, para a segunda. Como conclusões, três tratamentos, associados à secagem por liofilização demonstraram resultados promissores no desenvolvimento de produto rico em fibras, entretanto, algumas modificações e novas análises devem ser realizadas a fim de garantir os benefícios desses produtos para a saúde. Esse estudo contribui para uma possível utilização de subprodutos da indústria alimentíciapt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofRevista brasileira de ciências farmacêuticas. São Paulo. Vol. 50, no.3 (jul./set. 2014), p. 473-482pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectLaranjapt_BR
dc.subjectLaranja/subprodutospt_BR
dc.subjectSubprodutopt_BR
dc.subjectSuco de laranja/extraçãopt_BR
dc.subjectSuco de laranjapt_BR
dc.subjectLaranja/subprodutos/conteúdo de fibrapt_BR
dc.subjectFibraspt_BR
dc.subjectFibra alimentarpt_BR
dc.subjectLaranja/subprodutos/parâmetros físico-químicospt_BR
dc.titleByproducts of orange extraction: influence of different treatments in fiber composition and physical and chemical parameterspt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000950733pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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