Navegação por Autor "Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá"
Resultados 1-8 de 8
-
Aquisição de alimentos em restaurante institucional sob a ótica nutricional e sustentável : estudo de caso
Souza, Sthephany Rayanne Gomes de; Nogueira, Josimara Pereira; Hatjiathanassiadou, Maria; Strasburg, Virgílio José; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá (2020) [Artigo de periódico]Em meio ao cenário de produção de alimentos atu-al e suas repercussões nas mudanças climáticas, os restaurantes institucionais devem promover ações para diminuir impactos ambientais negativos causa-dos pela produção de ... -
Avaliação de cardápios de restaurantes institucionais na perspectiva da biodiversidade dos alimentos
Nogueira, Josimara Pereira; Strasburg, Virgílio José; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá; Rolim, Priscilla Moura (2022) [Artigo de periódico]A utilização de alimentos da sociobiodiversidade nos cardápios é um dos eixos centrais da sustentabilidade na alimentação coletiva. Uma alimentação saudável e sustentável deve estar relacionada à produção de alimentos que ... -
Diagnóstico ambiental no serviço de alimentação de um hospital universitário : estudo de caso
Lanferdini, Daiane Kraemer; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá; Oliveira, Ana Beatriz Almeida de; Strasburg, Virgílio José (2021) [Capítulo de livro]A Gestão Ambiental tem por finalidade organizar e planejar ações para o controle do impacto ambiental em produtos e serviços. O presente estudo teve por finalidade aplicar e diagnosticar os aspectos da gestão ambiental da ... -
Environmental impacts of the water footprint and waste generation from inputs used in the meals of workers in a Brazilian public hospital
Strasburg, Virgílio José; Fontoura, Laura Souza; Bennedetti, Luiza Vigne; Camargo, Evelyn Porto Lima; Sousa, Bruno Jonatan de; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá (2021) [Artigo de periódico]This study aimed to assess the environmental impacts of waste generation and the WF of raw materials used to provide meals to workers in a public hospital in southern Brazil over the course of the four seasons. This is a ... -
Environmental impacts of university restaurant menus : a case study in Brazil
Hatjiathanassiadou, Maria; Souza, Sthephany Rayanne Gomes de; Nogueira, Josimara Pereira; Oliveira, Luciana de Medeiros; Strasburg, Virgílio José; Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá (2019) [Artigo de periódico]The production of collective meals in institutional restaurants demands a great use of natural resources. The search for strategies to reduce negative environmental impacts in this sector is essential to offer meals that ... -
Evaluation of the ecoefficiency of greenhouse gases generation in the provision of complementary meals in a public hospital
Ribeiro, Karla Renata Romagna; Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá; Strasburg, Virgílio José (2021) [Artigo de periódico]The present study aimed to assess Ecoefficiency (EE) related to the emission of Greenhouse Gases (GHG) from the transport of the inputs used to provide complementary meals at a large university hospital in Brazil. For EE ... -
Restaurantes de instituições públicas de ensino : um olhar sobre desempenho ambiental e condições higienicossanitárias
Nogueira, Josimara Pereira; Hatjiathanassiadou, Maria; Strasburg, Virgílio José; Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá (2021) [Artigo de periódico]Os serviços de alimentação institucionais devem ga-rantir o fornecimento de uma alimentação segura e de qualidade para os usuários e ao mesmo tempo ser ambientalmente responsável com o uso dos recur-sos naturais. Este ... -
Sustainable perspective in public educational institutions restaurants : from foodstuffs purchase to meal offer
Nogueira, Josimara Pereira; Hatjiathanassiadou, Maria; Souza, Sthephany Rayanne Gomes de; Strasburg, Virgílio José; Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá (2020) [Artigo de periódico]Abstract: This study aimed to evaluate aspects of sustainable nutrition in Public Educational Institutions Restaurants (PEIR) in a Brazilian state. Cross-sectional descriptive research was conducted in six PEIR. Purchased ...