Amamentação na primeira hora : associações com duração da amamentação exclusiva e alimentação complementar
Date
2025Author
Type
Title alternative
Breastfeeding within the first hour : associations with exclusive breastfeeding duration and complementary feeding.
Subject
Abstract in Portuguese (Brasil)
OBJETIVOS: analisar a relação entre a amamentação na primeira hora de vida e a duração da amamentação exclusiva e continuada, bem como seu impacto na alimentação complementar. MÉTODOS: estudo longitudinal com pares mãe-filho recrutados em dois hospitais públicos (2011–2016), com acompanhamento aos seis meses e entre três a cinco anos. As comparações de amamentação exclusiva, amamentação continuada e alimentação complementar foram realizadas utilizando o teste log-rank, curvas de Kaplan-Meier e ...
OBJETIVOS: analisar a relação entre a amamentação na primeira hora de vida e a duração da amamentação exclusiva e continuada, bem como seu impacto na alimentação complementar. MÉTODOS: estudo longitudinal com pares mãe-filho recrutados em dois hospitais públicos (2011–2016), com acompanhamento aos seis meses e entre três a cinco anos. As comparações de amamentação exclusiva, amamentação continuada e alimentação complementar foram realizadas utilizando o teste log-rank, curvas de Kaplan-Meier e o teste de Mann-Whitney. RESULTADOS: um total de 352 bebês foi acompanhado, dos quais 198 (56,25%) foram amamentados na primeira hora de vida. A amamentação na primeira hora de vida foi associada à amamentação exclusiva aos dois meses (p=0,024), mas não com a amamentação continuada até um ano (p=0,183). A probabilidade de oferecer sal, açúcar e mel durante a alimentação complementar foi maior entre as crianças que não foram amamentadas na primeira hora de vida (p=0,035). No entanto, não houve diferença significativa na introdução de alimentos ultraprocessados (p=0,263), processados (p=0,162), e in natura (p=0,900). CONCLUSÃO: a amamentação na primeira hora de vida foi associada à duração da amamentação exclusiva aos dois meses e a uma menor probabilidade de oferecer sal, açúcar e mel durante a alimentação complementar. ...
Abstract
OBJECTIVES: to analyze the relationship between breastfeeding within the first hour of life and the duration of exclusive and continued breastfeeding, as well as its impact on complementary feeding. METHODS: a longitudinal study of mother-child pairs recruited from two public hospitals (2011-2016), with follow-up at six months and between three and five years. Comparisons of exclusive breastfeeding, continued breastfeeding, and complementary feeding were performed using the log-rank test, Kapla ...
OBJECTIVES: to analyze the relationship between breastfeeding within the first hour of life and the duration of exclusive and continued breastfeeding, as well as its impact on complementary feeding. METHODS: a longitudinal study of mother-child pairs recruited from two public hospitals (2011-2016), with follow-up at six months and between three and five years. Comparisons of exclusive breastfeeding, continued breastfeeding, and complementary feeding were performed using the log-rank test, Kaplan-Meier curves, and Mann-Whitney test. RESULTS: a total of 352 infants were followed, of whom 198 (56.25%) were breastfed within the first hour. Breastfeeding within the first hour was associated with exclusive breastfeeding at two months (p=0.024) but not with continued breastfeeding at one year (p=0.183). The probability of offering salt, sugar, and honey during complementary feeding was lower among children who were breastfeeding within the first hour (p=0.035). However, no significant difference was found in the introduction of ultra-processed (p=0.263), processed (p=0.162), and in natura (p=0.900) foods. CONCLUSION: breastfeeding within the first hour was associated with exclusive breastfeeding at two months and lower probability of offering salt, sugar, and honey during complementary feeding. ...
In
Revista brasileira de saúde materno infantil = Brazilian journal of mother and child health. Recife. Vol. 25 (2025), e20230367, p. 1-10
Source
National
Collections
-
Journal Articles (42998)Health Sciences (11671)
This item is licensed under a Creative Commons License
