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dc.contributor.authorVinciguerra, Layane Lenardonpt_BR
dc.contributor.authorMeneghini, Leonardo Zanchettipt_BR
dc.contributor.authorGomes, Lucas Schererpt_BR
dc.contributor.authorSousa, Diana Alves dept_BR
dc.contributor.authorFerrão, Marco Flôrespt_BR
dc.contributor.authorBergold, Ana Mariapt_BR
dc.date.accessioned2024-11-07T06:51:37Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn2448-3184pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/280896pt_BR
dc.description.abstractIn chromatographic analysis of complex samples, the chromatographic responses attributed to pesticides may undergo changes caused by matrix components. These variations can be due by the phenomenon named matrix effect. Cyfluthrin (CYF), cypermethrin (CYP), deltamethrin (DEL), and permethrin (PER) were extracted from raw milk and analysis carried out using a Gas Chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS/MS) technique. The aim of the present work was to investigate the variations of chromatographic response when milk samples are diluted with different solvents (acetone, acetonitrile or hexane) in final dilution immediately after the extraction. Results showed differences between solvents and acetonitrile showed more appropriate results for all pyrethroids.en
dc.description.abstractNa análise cromatográfica de amostras complexas, as respostas cromatográficas atribuídas aos pesticidas podem sofrer alterações causadas pelos componentes da matriz. Essas variações podem ser devidas ao fenômeno denominado efeito de matriz. Ciflutrina (CYF), cipermetrina (CYP), deltametrina (DEL) e permetrina (PER) foram extraídas do leite cru e as análises realizadas por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massa (GC-MS/MS). O objetivo do presente trabalho foi investigar as variações da resposta cromatográfica quando amostras de leite são diluídas com diferentes solventes (acetona, acetonitrila ou hexano) na diluição final imediatamente após a extração. Os resultados mostraram diferenças entre os solventes e a acetonitrila mostrou resultados mais adequados para todos os piretróides.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Food Research. Curitiba/PR. Vol. 11, no. 1 (Jan./Mar. 2020), p. 147-156pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectPesticidesen
dc.subjectPesticidaspt_BR
dc.subjectMatrix effecten
dc.subjectLeite crupt_BR
dc.subjectAnálise quantitativa : Leitept_BR
dc.subjectRaw milken
dc.subjectPiretroidespt_BR
dc.subjectEfeito matrizpt_BR
dc.titleAssessment of matrix effect in quantitative milk analysis for pyrethroids based on GC-MS/MSpt_BR
dc.title.alternativeAvaliação do efeito da matriz na análise quantitativa do leite para piretróides com base em GC-MS/MS pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001130890pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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