Occurrence and pathogenicity of candida spp. in unpasteurized cheese
Fecha
2013Autor
Abstract
(Occurrence and Pathogenicity of Candida spp. in Unpasteurized Cheese). The aim of this study was to assess the prevalence and pathogenicity of the most common species of the genus Candida isolated from artisanal cheese produced in a city, in in Santa Catarina countryside. A total of 251 strains of Candida were isolated, with growth capacity at 37 °C, from the analysis of 45 artisanal cheese samples. Of these, 2.4% were identified as C. albicans and 97.6% as Candida non-albicans, which were dis ...
(Occurrence and Pathogenicity of Candida spp. in Unpasteurized Cheese). The aim of this study was to assess the prevalence and pathogenicity of the most common species of the genus Candida isolated from artisanal cheese produced in a city, in in Santa Catarina countryside. A total of 251 strains of Candida were isolated, with growth capacity at 37 °C, from the analysis of 45 artisanal cheese samples. Of these, 2.4% were identified as C. albicans and 97.6% as Candida non-albicans, which were distributed in 79.3% of C. krusei, 12.3% of C. glabrata and 6.0% C. tropicalis. Regarding to the activity of the proteinase enzyme, the production was observed in 0.8% of the samples. About 0.4% of yeast isolates showed strong production of biofilm on polystyrene screening test. According to this data, it was found a large prevalence of non- -albicans Candida isolated in artisanal cheese with potential capacity for development and colonization due to the human body temperature. ...
Resumo
(Ocorrência e patogenicidade de Candida spp. em queijos não pasteurizados). O objetivo deste estudo foi avaliar a prevalência e patogenicidade das espécies mais comuns do gênero Candida provenientes de queijos coloniais produzidos em um município do interior de Santa Catarina. Um total de 251 isolados de Candida, com capacidade de crescimento a 37 °C, foram obtidos a partir de 45 amostras de queijos coloniais analisados. Destes, 4,4% foram identificados como C. albicans e 97,6% como Candida não ...
(Ocorrência e patogenicidade de Candida spp. em queijos não pasteurizados). O objetivo deste estudo foi avaliar a prevalência e patogenicidade das espécies mais comuns do gênero Candida provenientes de queijos coloniais produzidos em um município do interior de Santa Catarina. Um total de 251 isolados de Candida, com capacidade de crescimento a 37 °C, foram obtidos a partir de 45 amostras de queijos coloniais analisados. Destes, 4,4% foram identificados como C. albicans e 97,6% como Candida não-albicans, distribuídos em 79,3% de C. krusei, 13,3% de C. glabrata e 6% de C. tropicalis. Em relação à atividade da enzima proteinase, a produção foi observada em 0,8% das amostras. Cerca de 0,4% das leveduras isoladas apresentaram forte produção de biofilme no teste de triagem sobre poliestireno para adesão microbiana. De acordo com os dados deste estudo, foi observada uma prevalência de Candida não-albicans em queijos coloniais com potencial capacidade de desenvolvimento e colonização na temperatura corporal humana ...
En
Revista Brasileira de Biociências : Brazilian Journal of Biosciences. Porto Alegre. Vol. 11, n. 2 (abr./jun. 2013), p. 145-148
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