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dc.contributor.authorPerdoncini, Gustavopt_BR
dc.contributor.authorSierra Arguello, Yuli Melisapt_BR
dc.contributor.authorLima, Leonardo Moreirapt_BR
dc.contributor.authorTrindade, Michele Martinspt_BR
dc.contributor.authorGomes, Marcos José Pereirapt_BR
dc.contributor.authorSantos, Luciana Ruschel dospt_BR
dc.contributor.authorSchmidt, Veronicapt_BR
dc.contributor.authorNascimento, Vladimir Pinheiro dopt_BR
dc.date.accessioned2016-01-09T02:42:52Zpt_BR
dc.date.issued2015pt_BR
dc.identifier.issn0100-736Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/131780pt_BR
dc.description.abstractCampylobacter jejuni and C. coli have been associated with gastrointestinal disorders in human beings, due mainly to the consumption of chicken meat. Despite control measures for reducing contamination by these bacteria, the detection of Campylobacter in carcasses after chilling remains high. A total of 105 carcasses were assessed by the horizontal detection method in five federally inspected slaughterhouses in southern Brazil in 2012 and in the first three months of 2013. Campylobacter was isolated in 37.1% of the carcasses, of which 97.5% contained C. jejuni and 2.5% were infected by C. coli. The rate of positive carcasses across the slaughterhouses ranged from 0 to 71.4%. Determining the occurrence of Campylobacter among flocks is crucial for estimating the microbial load at specific points along the slaughtering process and for minimizing the risk of contamination of end products by Campylobacter.en
dc.description.abstractCampylobacter jejuni e C. coli têm sido associados a problemas gastroentéricos em seres humanos principalmente devido ao consumo de carne de frango. Embora medidas de controle sejam realizadas para reduzir a contaminação por estas bactérias, a identificação de Campylobacter em carcaças após a refrigeração por imersão é alto. Foram analisadas 105 carcaças pelo método de detecção horizontal em cinco abatedouros sob Inspeção Federal no sul do Brasil em 2012 e nos três primeiros meses de 2013. Campylobacter foi isolada em 37,1% das carcaças analisadas, as quais 97,5% foram identificados como C. jejuni e 2,5% como C. coli. A ocorrência de carcaças positivas entre matadouros variou de zero a 71,4%. O conhecimento sobre a ocorrência de Campylobacter entre os lotes é fundamental para estimar a extensão da carga microbiana em pontos específicos do abate e consequentemente minimizar o risco de contaminação por Campylobacter em produtos finais de frangos.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa Veterinária Brasileira. Rio de Janeiro. Vol.35, n.4(abril, 2015), p. 349-352pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectCampylobacteriosisen
dc.subjectCampylobacter jejunipt_BR
dc.subjectCampylobacter colipt_BR
dc.subjectCross-contaminationen
dc.subjectMicrobiologia : Analisept_BR
dc.subjectBroilersen
dc.subjectZoonosisen
dc.subjectCarcaça de frangopt_BR
dc.subjectSanidade avícolapt_BR
dc.titleOccurrence of Campylobacter jejuni and C. coli on broiler carcasses after chilling in southern Brazilpt_BR
dc.title.alternativeCampylobacter jejuni e C. coli em carcaças de frangos após a refrigeração por imersão no sul do Brasil pt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000978350pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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