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dc.contributor.authorCieslik, Lucas Fernandopt_BR
dc.contributor.authorVidal, Ribas Antoniopt_BR
dc.contributor.authorTrezzi, Michelangelo Muzellpt_BR
dc.date.accessioned2015-07-07T02:01:28Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn1679-9275pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/118595pt_BR
dc.description.abstractThe objectives of the present study were to evaluate the impact of the time of fomesafen application and its dose on the tolerance of the common bean crop and to investigate the influence of environmental variables on herbicide selectivity. Two field experiments were conducted using the time of fomesafen application and its dose as factors. Crop injury from fomesafen reached 20% when evaluated one week after treatment (WAT). When sprayed at the warmest times of the day when irradiance levels were at their highest (11:00 am and 4:00 pm), fomesafen phytotoxicity was higher compared with other application times. Increased values of these two environmental variables, especially luminosity, was associated with high levels of fomesafen injury to the bean crop. However, assessments made at three WAT demonstrated that the crop had recovered from its initial injuries.en
dc.description.abstractOs objetivos do presente estudo foram avaliar o impacto do horário de aplicação de fomesafen e suas doses sobre a tolerância da cultura do feijão e investigar a influência de variáveis ambientais sobre a seletividade do herbicida. Dois experimentos a campo foram conduzidos usando os horários de aplicação de fomesafen e suas doses como fatores. Injúria de fomesafen na cultura chegou a 20% quando avaliada uma semana após o tratamento (SAT). Quando aspergido nos horários mais quentes do dia, quando os níveis de irradiância foram mais elevados (11h00 e 16h00), a fitotoxicidade de fomesafen foi maior comparada aos outros horários de aplicação. Aumento nos valores dessas duas variáveis ambientais, especialmente a luminosidade, foi associado com elevados níveis de injúria de fomesafen ao feijoeiro. No entanto, as avaliações realizadas aos três SAT demonstraram que a cultura havia recuperado de suas injúrias iniciais.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofActa scientiarum . Agronomy, Maringá. Vol. 36, n. 3 (jul./set. 2014), p. 329-334pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectFeijãopt_BR
dc.subjectEnvironmental variablesen
dc.subjectHerbicidapt_BR
dc.subjectAir temperatureen
dc.subjectCondição ambientalpt_BR
dc.subjectLuminosityen
dc.subjectSelectivityen
dc.titleFomesafen toxicity to bean plants as a function of the time of application and herbicide dosept_BR
dc.title.alternativeToxicidade de fomesafen às plantas de feijão em função dos horários de aplicação e das doses do herbicida pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000952766pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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