Requerimentos, metabolismo e antagonismos dos aminoácidos de cadeia ramificada na nutrição de monogástricos
View/ Open
Date
2013Author
Advisor
Co-advisor
Academic level
Graduation
Title alternative
Requirements, metabolism and antagonism of branched-chain amino acids in monogastric nutrition
Subject
Abstract in Portuguese (Brasil)
Os aminoácidos de cadeia ramificada (AACR) valina, leucina e isoleucina devem ser estudados a parte dos demais aminoácidos por possuírem características únicas em sua estrutura e compartilhar rotas de metabolismo, que se inicia com uma reação de transaminação no músculo esquelético, com formação de α-cetoácidos que podem ser descarboxilados no fígado e gerar derivados de Acil-CoA. Os AACR podem interagir entre si negativamente, de modo que altas concentrações de leucina levam a um estímulo exac ...
Os aminoácidos de cadeia ramificada (AACR) valina, leucina e isoleucina devem ser estudados a parte dos demais aminoácidos por possuírem características únicas em sua estrutura e compartilhar rotas de metabolismo, que se inicia com uma reação de transaminação no músculo esquelético, com formação de α-cetoácidos que podem ser descarboxilados no fígado e gerar derivados de Acil-CoA. Os AACR podem interagir entre si negativamente, de modo que altas concentrações de leucina levam a um estímulo exacerbado do metabolismo dos outros AACR, reduzindo as concentrações de valina e isoleucina. Este fenômeno ocasiona piora no desempenho zootécnico, principalmente no ganho de peso e na conversão alimentar. Além disso, valina e isoleucina são aminoácidos limitantes para monogástricos, o que demonstra a importância do conhecimento das exigências dos AACR e da composição dos ingredientes utilizados na dieta para maximizar o desempenho zootécnico e evitar os possíveis antagonismos. ...
Abstract
Branched-chain amino acids valine, leucine and isoleucine must be studied apart from other amino acids because they have unique structural characteristics and share metabolism routes, which begin with a transamination reaction in the skeletal muscle, forming α-ketoacids that may be decarboxylated in the liver and generate Acil-CoA derivatives. The AACR may interact negatively with each other, so that high concentrations of leucine lead to an overstimulation of the metabolism of the others AACR, ...
Branched-chain amino acids valine, leucine and isoleucine must be studied apart from other amino acids because they have unique structural characteristics and share metabolism routes, which begin with a transamination reaction in the skeletal muscle, forming α-ketoacids that may be decarboxylated in the liver and generate Acil-CoA derivatives. The AACR may interact negatively with each other, so that high concentrations of leucine lead to an overstimulation of the metabolism of the others AACR, reducing valine and isoleucine concentrations. When this occurs, it is observed reduction in performance, especially in weight gain and feed conversion rate. Furthermore, valine and isoleucine are limiting amino acids for monogastrics, which evidences the importance of knowing the requirements of AACR and the composition of ingredients in order to maximize animal performance and avoid the possible antagonisms. ...
Institution
Universidade Federal do Rio Grande do sul. Faculdade de Veterinária. Curso de Medicina Veterinária.
Collections
This item is licensed under a Creative Commons License