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Assessment of matrix effect in quantitative milk analysis for pyrethroids based on GC-MS/MS
dc.contributor.author | Vinciguerra, Layane Lenardon | pt_BR |
dc.contributor.author | Meneghini, Leonardo Zanchetti | pt_BR |
dc.contributor.author | Gomes, Lucas Scherer | pt_BR |
dc.contributor.author | Sousa, Diana Alves de | pt_BR |
dc.contributor.author | Ferrão, Marco Flôres | pt_BR |
dc.contributor.author | Bergold, Ana Maria | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2024-11-07T06:51:37Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2020 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 2448-3184 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/280896 | pt_BR |
dc.description.abstract | In chromatographic analysis of complex samples, the chromatographic responses attributed to pesticides may undergo changes caused by matrix components. These variations can be due by the phenomenon named matrix effect. Cyfluthrin (CYF), cypermethrin (CYP), deltamethrin (DEL), and permethrin (PER) were extracted from raw milk and analysis carried out using a Gas Chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS/MS) technique. The aim of the present work was to investigate the variations of chromatographic response when milk samples are diluted with different solvents (acetone, acetonitrile or hexane) in final dilution immediately after the extraction. Results showed differences between solvents and acetonitrile showed more appropriate results for all pyrethroids. | en |
dc.description.abstract | Na análise cromatográfica de amostras complexas, as respostas cromatográficas atribuídas aos pesticidas podem sofrer alterações causadas pelos componentes da matriz. Essas variações podem ser devidas ao fenômeno denominado efeito de matriz. Ciflutrina (CYF), cipermetrina (CYP), deltametrina (DEL) e permetrina (PER) foram extraídas do leite cru e as análises realizadas por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massa (GC-MS/MS). O objetivo do presente trabalho foi investigar as variações da resposta cromatográfica quando amostras de leite são diluídas com diferentes solventes (acetona, acetonitrila ou hexano) na diluição final imediatamente após a extração. Os resultados mostraram diferenças entre os solventes e a acetonitrila mostrou resultados mais adequados para todos os piretróides. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Brazilian Journal of Food Research. Curitiba/PR. Vol. 11, no. 1 (Jan./Mar. 2020), p. 147-156 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Pesticides | en |
dc.subject | Pesticidas | pt_BR |
dc.subject | Matrix effect | en |
dc.subject | Leite cru | pt_BR |
dc.subject | Análise quantitativa : Leite | pt_BR |
dc.subject | Raw milk | en |
dc.subject | Piretroides | pt_BR |
dc.subject | Efeito matriz | pt_BR |
dc.title | Assessment of matrix effect in quantitative milk analysis for pyrethroids based on GC-MS/MS | pt_BR |
dc.title.alternative | Avaliação do efeito da matriz na análise quantitativa do leite para piretróides com base em GC-MS/MS | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001130890 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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