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Characterization of green mandarin peel essential oil extracted by laboratory and industrial methods
dc.contributor.author | Sulzbach, Manuela | pt_BR |
dc.contributor.author | Silvestre, Wendel Paulo | pt_BR |
dc.contributor.author | Silva, Magnolia Aparecida Silva da | pt_BR |
dc.contributor.author | Gonzatto, Mateus Pereira | pt_BR |
dc.contributor.author | Schneider, Leonardo André | pt_BR |
dc.contributor.author | Boettcher, Gerson Nestor | pt_BR |
dc.contributor.author | Pauletti, Gabriel Fernandes | pt_BR |
dc.contributor.author | Schwarz, Sergio Francisco | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2023-11-18T03:26:14Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2023 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1988-5245 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/267256 | pt_BR |
dc.description.abstract | This study aimed to evaluate the yield and chemical composition of the essential oil of immature fruits of C. deliciosa varieties cultivated in Rio Grande do Sul using laboratory (hydrodistillation) and industrial (scarification) methods. During the period of industrial processing (scarification), fruits from the same batches were sampled for laboratory hydrodistillation. Essential oil yield and chemical composition were evaluated by GC/MS and GC-FID The average yield obtained was 0.07 wt.% (hydrodistillation) and 0.53 wt.% (scarification). EO yield followed a quadratic model regarding sample collection time in both methods, indicating an optimum time for fruit collection regarding EO yields. According to EO characterization, 24 different compounds were identified in hydrodistillation and 19 in scarification. The major compounds detected were limonene (66.5 –71.3 wt.%) and γ-terpinene (12.1 –18.4 wt.%), regardless of the extraction method. A greater number of compounds with content above 1.0 wt.% was found in the oil obtained by hydrodistillation. The scarification method provided greater extraction yield and a smaller number of compounds relative to the essential oil of mandarins extracted byhydrodistillation. | en |
dc.description.abstract | Este trabalho teve como objetivo avaliar o rendimento e a composição química do óleo essencial de frutos imaturos de variedades de C. deliciosa cultivadas no Rio Grande do Sul, utilizando os métodos laboratorial (hidrodestilação) e industrial (escarificação). Durante o período de processamento industrial (escarificação), frutos dos mesmos lotes foram amostrados para hidrodestilação em laboratório. O rendimento em óleo essencial e a composição química foram avaliados por GC/MS e GC-FID. O rendimento médio obtido foi de 0,07 wt.% (hidrodestilação) e 0,53 wt.% (escarificação). O rendimento dos OEs seguiu um modelo quadrático em relação ao tempo de recolha das amostras em ambos os métodos, indicando um momento ótimo para a recolha dos frutos em relação ao rendimento dos OEs. De acordo com a caraterização dos OEs, foram identificados 24 compostos diferentes na hidrodestilação e 19 na escarificação. Os principais compostos detectados foram o limoneno (66,5 - 71,3 wt.%) e o γ-terpineno (12,1 - 18,4 wt.%), independentemente do método de extração. No óleo obtido por hidrodestilação foi encontrado um maior número de compostos com teor superior a 1,0 wt.%. O método de escarificação permitiu um maior rendimento de extração e um menor número de compostos em relação ao óleo essencial de tangerina extraído por hidrodestilação. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Delos : desarrollo local sostenible. Curitiba. Vol. 16, n. 44 (2023), p. 1185-1202 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Citrus deliciosa | pt_BR |
dc.subject | Citrus deliciosa | en |
dc.subject | Chemical composition | en |
dc.subject | Óleo essencial | pt_BR |
dc.subject | Yield | en |
dc.subject | Composição química | pt_BR |
dc.subject | Scarification | en |
dc.subject | Rendimento de cultura | pt_BR |
dc.subject | Escarificação | pt_BR |
dc.subject | Hydrodistillation | en |
dc.title | Characterization of green mandarin peel essential oil extracted by laboratory and industrial methods | pt_BR |
dc.title.alternative | Caracterização do óleo essencial de casca de tangerina verde extraído por métodos laboratoriais e industriais | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001187009 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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