Propagation of ‘Bruno’ kiwifruit : influence of cutting collection time and indolebutyric acid
dc.contributor.author | Guasso, Leonardo Zucuni | pt_BR |
dc.contributor.author | Marodin, Francisco Antonello | pt_BR |
dc.contributor.author | Altmann, Taís | pt_BR |
dc.contributor.author | Silveira, Samar Velho da | pt_BR |
dc.contributor.author | Souza, Paulo Vitor Dutra de | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2023-11-18T03:24:15Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2021 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1676-546X | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/267205 | pt_BR |
dc.description.abstract | In Brazil, the propagation of kiwifruit (Actinidia deliciosa) is achieved through seed-derived rootstocks, which results in low uniformity. An alternative to address this problem is the cuttings technique, a simple and fast method that generates individuals identical to the parent plant, maintaining the agronomic traits. This study was conducted to evaluate the effects of cutting collection time and indolebutyric acid (IBA) on the rooting of ‘Bruno’ kiwifruit cuttings. The cuttings were collected in the months of May, August and December 2016 and March 2017 and treated with 0, 1000, 2000 and 4000 mg L-1 IBA, as a hydroalcoholic solution, for seven seconds. After 90 days, the percentages of rooted and dead cuttings and cuttings that produced shoots; leaf retention; average length of the three largest roots; average number of primary roots per cutting; and reserve contents before and after rooting were evaluated. The treatments with IBA influenced the rooting of cuttings collected in May, which showed 36.07% rooting at the calculated IBA concentration of 2,320 mg L-1, and in December, which exhibited 57.59% rooting at the concentration of 4000 mg L-1. In the present experimental conditions, it is recommended to root cuttings of ‘Bruno’ kiwifruit collected in December with the application of 4000 mg L-1 IBA. | en |
dc.description.abstract | No Brasil, para a propagação de kiwizeiros (Actinidia deliciosa) são utilizados porta-enxertos oriundos de sementes, resultando em baixa uniformidade. Uma alternativa é a estaquia, por ser método simples, rápido, que gera indivíduos idênticos à planta matriz, mantendo as características agronômicas. O objetivo deste estudo foi avaliar a época de coleta das estacas e o efeito do ácido indolbutírico (AIB) sobre o enraizamento de estacas de kiwizeiro ‘Bruno’. As estacas foram coletadas nos meses de maio, agosto e dezembro de 2016 e março de 2017; e tratadas com zero, 1.000, 2.000 e 4.000 mg L-1 de AIB, na forma de solução hidroalcoólica, por sete segundos. Após 90 dias, avaliou-se a percentagem de estacas enraizadas; mortas; brotadas; retenção foliar; comprimento médio das três maiores raízes; número médio de raízes primárias por estaca, além do conteúdo de reservas antes e após o enraizamento. Os tratamentos com AIB influenciam o enraizamento das estacas coletadas em maio, com 36,07% de enraizamento na concentração calculada de 2.320 mg L-1, e em dezembro, atingindo 57,59% de enraizamento na concentração de 4.000 mg L-1 de AIB. Nas condições do presente experimento recomenda-se o enraizamento de estacas de kiwizeiro ‘Bruno’ coletadas em dezembro, aplicando-se 4.000 mg L-1 de AIB. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Semina : ciências agrárias. Londrina, PR. Vol. 42, n.4 (jul./ago. 2021), p. 2203-2216 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Actinidia deliciosa | en |
dc.subject | Fisiologia vegetal | pt_BR |
dc.subject | Propagação vegetativa | pt_BR |
dc.subject | Carbohydrates | en |
dc.subject | Cuttings | en |
dc.subject | Estaca | pt_BR |
dc.subject | Kiwi | pt_BR |
dc.subject | IBA | en |
dc.subject | Kiwifruit | en |
dc.subject | Plant physiology | en |
dc.title | Propagation of ‘Bruno’ kiwifruit : influence of cutting collection time and indolebutyric acid | pt_BR |
dc.title.alternative | Propagação de kiwizeiro ‘Bruno’ : influência da época de coleta das estacas e ácido indolbutírico | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001187507 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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