Mostrar registro simples

dc.contributor.authorFleck, Nataíspt_BR
dc.contributor.authorOliveira, Wemerson de Castropt_BR
dc.contributor.authorPadilha, Rosiele Lappept_BR
dc.contributor.authorBrandelli, Adrianopt_BR
dc.contributor.authorSant'Anna, Voltairept_BR
dc.date.accessioned2023-07-19T03:38:45Zpt_BR
dc.date.issued2023pt_BR
dc.identifier.issn1516-7275pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/262334pt_BR
dc.description.abstractJaboticaba peels are an important source of health-benefit and antimicrobial compounds. The present work aims to evaluate concentration of polyphenolics and the mode of action of aqueous extract from jaboticaba peels against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Jaboticaba peel extract showed minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration against S. aureus of 5.1 g L-1 and 10.1 g L-1, respectively; meanwhile, against E. coli the parameters were 2.0 g L-1 and 3.4 g L-1. Kinetics of viable cell counts indicated a bacteriolytic action against both bacteria and Scanning Electron Microscopy (SEM) showed that jaboticaba peel extract causes subtle morphological changes in bacterial cells. Concentration of total polyphenols in the extract was 1535.04±36.05 mg of gallic acid equivalent (GAE) mL-1, monomeric anthocyanins was 14.52 ± 0.98 mg of cyanidin 3-glucoside mL-1, condensed tannins was 0.49 ± 0.05 mg of epicatechin equivalent mL-1 and phenolic acids was 80.04 ± 4.11 mg of caffeic acid equivalent (CAE) mL-1, which have demonstrated well-documented antibacterial activity. In conclusion, jaboticaba peel aqueous extract may be an interesting natural preservative to control Gram-positive and Gram-negative bacteria growth when interacting with the bacteria cell wall.en
dc.description.abstractAs cascas de jabuticaba são uma importante fonte de benefícios à saúde e compostos com atividade antimicrobiana. O presente trabalho tem como objetivo avaliar a concentração de polifenóis e o modo de ação do extrato aquoso da casca da jabuticaba contra Staphylococcus aureus e Escherichia coli. O extrato da casca da jabuticaba apresentou concentração inibitória mínima e concentração bactericida mínima contra S. aureus de 5,1 g L-1 e 10,1 g L-1, respectivamente; já contra E. coli, esses parâmetros foram 2,0 g L-1 e 3,4 g L-1. A cinética da contagem de células viáveis indica uma ação bacteriolítica contra ambas as bactérias e a microscopia eletrônica de varredura mostrou que o extrato da casca da jabuticaba causa sutis alterações morfológicas nas células bacterianas. A concentração de polifenóis totais no extrato foi 1.535,04±36,05 mg ácido gálico equivalente mL-1; antocianinas monoméricas, 14,52±0,98 mg cianidina 3-glicosídeo mL-1; taninos condensados, 0,49 ± 0,05 mg equivalente epicatequina mL-1, e ácidos fenólicos, 80,04±4,11 mg ácido cafeico equivalente mL-1, compostos que já demonstraram atividade antibacteriana bem documentada. Em conclusão, o extrato aquoso da casca de jabuticaba mostra-se um bioconservante interessante para o controle de bactérias Gram-positivas e Gram-negativas, e interage com a parede celular bacteriana.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Food Technology. Campinas. Vol. 26 (2023), e2022087, 10 p.pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectMyrciaria jaboticabaen
dc.subjectJabuticabapt_BR
dc.subjectBiopreservationen
dc.subjectPolifenolpt_BR
dc.subjectPolyphenolicsen
dc.subjectResíduos de alimentospt_BR
dc.subjectAtividade antimicrobianapt_BR
dc.subjectFood residuesen
dc.subjectBioconservantespt_BR
dc.titleAntimicrobial effect of phenolic-rich jaboticaba peel aqueous extract on Staphylococcus aureus and Escherichia colipt_BR
dc.title.alternativeEfeito antimicrobiano de extrato aquoso rico em polifenóis de casca de jabuticaba em Staphylococcus aureus e Escherichia coli pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001168574pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


Thumbnail
   

Este item está licenciado na Creative Commons License

Mostrar registro simples