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dc.contributor.authorGrzeça, Gislaine Taispt_BR
dc.contributor.authorWinhelmann, Mara Cíntiapt_BR
dc.contributor.authorEmer, Aquélis Armiliatopt_BR
dc.contributor.authorTedesco, Maríliapt_BR
dc.contributor.authorLazarotto, Maríliapt_BR
dc.contributor.authorSchafer, Gilmarpt_BR
dc.date.accessioned2022-12-14T04:55:07Zpt_BR
dc.date.issued2021pt_BR
dc.identifier.issn2316-4093pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/252681pt_BR
dc.description.abstractThe objective of the study was to evaluate the biometry of fruits and seeds of S. punicea in order to determine the point of collection for production of seedlings of the species. The fruits of S. punicea were collected from plants in situ in Barra do Ribeiro, RS. In the laboratory, they were separated by staining in: stage 1, 2 and 3. Fruits and seeds were measured with digital caliper (mm), counting the number of seeds and locules. At each stage water content, seed dry matter and germination test were evaluated. For this last one, four replications of 25 seeds were placed in germination chamber during 16 days, photoperiod of 12 hours and temperature of 25ºC. The variables analyzed were germination, germination speed index, average germination time, percentage of normal and abnormal seedlings, and hard seeds. It was observed that in stage 2 the seeds have larger dimensions, a higher percentage of germination and formation of normal seedlings, and a higher rate of germination speed. It is concluded that fruits must be harvested at stage 2 of maturation, as seeds have the highest rates of germination and normal seedlings, as well as the lowest rates of insect damage.en
dc.description.abstractO objetivo do trabalho foi avaliar a biometria de frutos e sementes de S. punicea a fim de determinar o ponto de coleta para produção de mudas da espécie. Os frutos de S. punicea foram coletados em plantas in situ em Barra do Ribeiro, RS. No laboratório, foram separados pela coloração em: estádio 1, 2 e 3. Os frutos e as sementes foram mensurados com paquímetro digital (mm), contados o número de sementes e lóculos. Em cada estádio foi avaliado o teor de água, matéria seca de sementes e teste de germinação. Para este último utilizou-se quatro repetições de 25 sementes acondicionadas em câmara de germinação durante 16 dias, fotoperíodo de 12 horas e temperatura de 25ºC. As variáveis analisadas foram germinação, índice de velocidade de germinação, tempo médio de germinação, porcentagem de plântulas normais e anormais, e sementes duras. Foi observado que no estádio 2 as sementes apresentam maiores dimensões, maior porcentagem de germinação e formação de plântulas normais, e maior índice de velocidade de germinação. Conclui-se que os frutos devem ser colhidos no estágio 2 de maturação, quando as sementes apresentam maiores taxas de germinação e formação de plântulas normais, bem como, menor taxa de danos por inseto.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofActa Iguazu. Cascavel. Vol. 10, n. 1 (2021), p. 91-100pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectMorphological characterizationen
dc.subjectEspécie nativapt_BR
dc.subjectGermination seedsen
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectSementept_BR
dc.subjectNative planten
dc.subjectMorfologia vegetalpt_BR
dc.subjectMudapt_BR
dc.titleBiometry and maturation of Sesbania punicea (Cav.) Benth. seedspt_BR
dc.title.alternativeBiometria e maturação de sementes de Sesbania punicea (Cav.) Benth pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001128138pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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