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dc.contributor.authorWaller, Stefanie Bressanpt_BR
dc.contributor.authorMadrid, Isabel Martinspt_BR
dc.contributor.authorCleff, Marlete Brumpt_BR
dc.contributor.authorSantin, Rosemapt_BR
dc.contributor.authorFreitag, Rogério Antoniopt_BR
dc.contributor.authorMeireles, Mário Carlos Araújopt_BR
dc.contributor.authorMello, Joao Roberto Braga dept_BR
dc.date.accessioned2022-12-03T05:10:53Zpt_BR
dc.date.issued2016pt_BR
dc.identifier.issn0102-0935pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/252328pt_BR
dc.description.abstractRosmarinus officinalis L. (rosemary) and Origanum vulgare L. (oregano) are known to have antimicrobial properties, but studies on sporotrichosis are scarce. This study aimed to evaluate the anti-Sporothrix spp. activity of essential oils from commercial products and oils extracted from aerial parts of these plants and analyze their chemical constituents. S. schenckii complex and S. brasiliensis (n: 25) isolated from humans, cats, dogs, and environmental soil were tested through M27-A3 guidelines of CLSI with modification for phytotherapics. The essential oils of R. officinalis L. were similar for MIC50 and MFC50 ≤2.25mg/mL for extracted oil; and 4.5mg/mL and 9mg/mL, respectively, for commercial oil. Both products showed MIC90 of 18mg/mL and MFC90 of 36mg/mL. In O. vulgare L., the extracted oil had better activity with MIC50 and MFC50 ≤2.25mg/mL, and MIC90 and MFC90 of 4.5mg/mL, whereas the commercial oil showed MIC50 and MFC50 of 9mg/mL and MIC90 18mg/mL, respectively, and MFC90 of 36mg/mL. Through gas chromatography (CG/FID), thymol and α-terpinene were majority for extracted oil of O. vulgare L., and carvacrol and γ-terpinene made up the majority of the commercial oil. Both essential oils of R. officinalis L. showed 1,8-cineole and α-pinene as major. The fungal isolates were susceptible to all tested essential oils, including in itraconazole-resistant S. brasiliensis isolates. The extracted and commercial oils of the plants presented in vitro anti-Sporothrix spp. activity, and they are promising for treatment of sporotrichosis, including in cases refractory to itraconazole. More studies should be performed about toxicity and in vivo efficacy for its safe use.en
dc.description.abstractRosmarinus officinalis L. (alecrim) e Origanum vulgare L. (orégano) são conhecidos pelas propriedades antimicrobianas, entretanto seus estudos na esporotricose são escassos. Este trabalho objetivou avaliar a atividade anti-Sporothrix spp. de óleos extraídos e comerciais dessas plantas e analisar seus constituintes químicos. Isolados do complexo S. schenckii e S. brasiliensis (n: 25) de humanos, gatos, cães e solo, foram testados pela diretriz M27-A3 do CLSI com modificações para fitoterápicos. Os óleos de R. officinalis L. foram similares com CIM50 e CFM50 ≤2.25mg/mL para extraído; e 4.5mg/mL e 9mg/mL, respectivamente, para comercial. Ambos os produtos demonstraram CIM90 de 18mg/mL e CFM90 de 36mg/mL. Em O. vulgare L., o óleo extraído apresentou melhor atividade com CIM50 e CFM50≤2.25mg/mL e CIM90 e CFM90 de 4.5mg/mL, ao passo que o óleo comercial mostrou CIM50 e CFM50 de 9mg/mL; e CIM90 de 18mg/mL e CFM90 de 36mg/mL. Por meio da cromatografia gasosa (CG/FID), timol e α-terpineno foram majoritários para o óleo extraído de O. vulgare L., e carvacrol e γ-terpineno para o comercial. Ambos os óleos de R. officinalis L. apresentaram 1,8-cineol e α-pineno como prevalentes. Os isolados foram sensíveis a todos os óleos essenciais testados, inclusive S. brasiliensis, resistentes ao itraconazol. Os óleos extraídos e comerciais de R. officinalis L. e O. vulgare L. apresentaram atividade anti-Sporothrix spp. in vitro e são promissores para o tratamento da esporotricose, inclusive em casos refratários ao itraconazol. Mais estudos devem ser realizados sobre toxicidade e eficácia in vivo para seu uso seguro.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofArquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia. Belo Horizonte. Vol. 68, no. 4 (jul./ago. 2016), p. 991-999pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectSporotrichosisen
dc.subjectÓleos essenciaispt_BR
dc.subjectAntifungal resistanceen
dc.subjectOriganum vulgarept_BR
dc.subjectRosmarinus officinalispt_BR
dc.subjectOreganoen
dc.subjectAtividade antimicrobianapt_BR
dc.subjectRosemaryen
dc.subjectLamiaceaeen
dc.subjectSporothrix brasiliensispt_BR
dc.subjectSporothrix schenckiipt_BR
dc.subjectEsporotricosept_BR
dc.subjectItraconazolpt_BR
dc.titleEffects of essential oils of Rosmarinus officinalis Linn. and Origanum vulgare Linn. from different origins on Sporothrix brasiliensis and Sporothrix schenckii complexpt_BR
dc.title.alternativeEfeitos dos óleos essenciais de Rosmarinus officinalis Linn. e Origanum vulgare Linn. de diferentes origens em Sporothrix brasiliensis e complexo Sporothrix schenckii pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001153327pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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