Consumers of organic products in the circular economy
dc.contributor.author | Pasqualotto, Carina | pt_BR |
dc.contributor.author | Callegaro-de-Menezes, Daniela | pt_BR |
dc.contributor.author | Souto, Jessica Moreira Maia | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2022-08-18T04:45:25Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2022 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1809-239X | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/247204 | pt_BR |
dc.description.abstract | Purpose: To identify drivers and barriers perceived by consumers of organic products regarding their actions supporting circularity. Theoretical framework: Circular Economy (CE) is seen as solution for food crisis and environmental pollution. It also contributes to growing awareness of social responsibility and sustainability, which increases the interest in organic products. Method/design/approach: Qualitatively, twelve consumers of organic products were interviewed through indepth online interviews. Results and conclusion: Consumers identified several drivers that encourage them to be part of CE, such as less packaging at farmer’s markets, the opportunity to compost at home, and government policies that support waste sorting for recycling. However, the failure of suppliers to provide initiatives to reuse packaging, bags and to return glass containers, the restrictions on home composting, lack of room to separate and dispose of recyclable waste efficiently, not used to reusing vegetable waste, and not used to returning packaging to suppliers, were identified as barriers to CE. Research implications: This study contributes to the development of CE, promotion of sustainability and establishment of CE as an element of organic production. Originality/value: Studies address CE with focus on the industry. Contemplate the importance of the consumer for the development of circularity, this study advances with a look at the consumer, foment to the comprehensive, until then not investigated, of the perception of consumers of organic products regarding their actions supporting circularity. | en |
dc.description.abstract | Objetivo: Identificar drivers e barreiras percebidos pelos consumidores de produtos orgânicos em relação às suas ações em prol da circularidade. Referencial teórico: A economia circular (EC) é vista como solução para crise alimentar e poluição ambiental. Também contribui para crescente conscientização sobre responsabilidade social e sustentabilidade, enquanto aumenta o interesse por produtos orgânicos. Método: De forma qualitativa, doze consumidores de produtos orgânicos foram entrevistados por meio de entrevistas em profundidade on-line. Resultados e conclusão: Os consumidores identificaram uma série de drivers que os incentivam a fazer parte da EC, como diminuição do uso de embalagens nas feiras, oportunidade de fazer compostagem em casa e políticas governamentais que apoiam a coleta seletiva de resíduos para reciclagem. No entanto, a falha dos fornecedores em oferecer iniciativas de reutilização de embalagens, sacolas e de devolução de recipientes de vidro, restrições à compostagem domiciliar, falta de espaço para separar e descartar resíduos recicláveis de forma eficiente, não ter como reutilizar resíduos vegetais, e a não devolução de embalagens aos fornecedores, foram identificados como barreiras à EC. Implicações da pesquisa: Este estudo contribui para o desenvolvimento da EC, promoção da sustentabilidade e, estabelecimento da EC como elemento da produção orgânica. Originalidade/valor: Estudos tratam da EC com um foco maior para a indústria. Considerando a significativa importância do consumidor para o desenvolvimento da circularidade, este estudo avança com olhar para o consumidor, contribuindo para o entendimento, até então não investigados, da persepção dos consumidores de produtos orgânicos em relação às suas ações em prol da circularidade. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | pt_BR |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional. Taubaté, SP. Vol. 16, n. 1 (2022), p. 1-19 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Consumer behavior | en |
dc.subject | Comportamento do consumidor | pt_BR |
dc.subject | Produtos orgânicos | pt_BR |
dc.subject | Organic products | en |
dc.subject | Sustentabilidade | pt_BR |
dc.subject | Circular economy | en |
dc.subject | Disposal | en |
dc.subject | Economia circular | pt_BR |
dc.subject | Descarte de resíduos | pt_BR |
dc.subject | Brazil | en |
dc.title | Consumers of organic products in the circular economy | pt_BR |
dc.title.alternative | Consumidores de produtos orgânicos na economia circular | pt |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 001148050 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
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