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dc.contributor.authorBecker, Patrícia Ceminpt_BR
dc.contributor.authorMariot, Márcia Dornelles Machadopt_BR
dc.contributor.authorBosa, Vera Lúciapt_BR
dc.contributor.authorGoldani, Marcelo Zubaranpt_BR
dc.contributor.authorSilva, Clecio Homrich dapt_BR
dc.contributor.authorBernardi, Juliana Rombaldipt_BR
dc.date.accessioned2020-12-31T04:13:55Zpt_BR
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.issn1519-3829pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/217017pt_BR
dc.description.abstractObjectives: to evaluate the association between dietary intake during pregnancy and different gestational clinical conditions (hypertensive, diabetics, smokers, having intrauterine growth restriction and a control group) and associated factors. Methods: cross-sectional study nested in a cohort study from 2011 to 2016 that occurred in three hospitals in Porto Alegre (Brazil). Sociodemographic conditions and prenatal were investigated and maternal feeding practices were analyzed by the Food Frequency Questionnaire. To calculate the caloric percentage from food groups, food items were categorized into:unprocessed or minimally processed, processed and ultra-processed foods. The Kruskal-Wallis test with Dunn's post-hoc compared food consumption between the groups and the Poisson regression evaluated the association between the variables. Results: there was no statistical difference in food intake among 303 mothers of different gestational clinical conditions, but diabetic pregnant women had lower caloric contribution value of ultra-processed foods. In addition, pregnant women from all groups showed adequate consumption in relation to the percentage of caloric contribution of macronutrients in the total energy value. Conclusions: there was no difference in energy consumption according to different gestational clinical conditions.In diabetic, smokers and hypertensive pregnant women, associations between total energy intake and different sociodemographic factors were observed between the groups.en
dc.description.abstractObjetivos: avaliar a associação entre o consumo alimentar gestacional com diferentes condições clínicas das gestantes (hipertensão, diabete, tabagismo, restrição de crescimento intrauterino e um grupo controle) e os demais fatores associados. Métodos: pesquisa transversal aninhada em estudo de coorte realizado de 2011 a2016 em três hospitais de Porto Alegre (Brasil). Foram analisadas, por um questionário estruturado, as condições sociodemográficas e o pré-natal; e práticas alimentares gestacionais pelo Questionário de Frequência Alimentar (QFA). Para o cálculo do percentual calórico referente ao processamento, os itens alimentares foram categorizados em: in natura ou minimamente processados, processados e ultraprocessados. O teste de Kruskal-Wallis com post-hoc de Dunn comparou o consumo alimentar entre os grupos e a regressão de Poisson, a associação entre as variáveis. Resultados: não houve diferença de consumo calórico entre as 303 mães dos diferentes grupos pesquisados, porém as gestantes diabéticas apresentaram menor valor de contribuição vinda dos alimentos ultraprocessados. Além disso, as gestantes de todos os grupos apresentaram consumo adequado em relação ao percentual de contribuição calórica de macronutrientes no valor energético total. Conclusões: não foi encontrada associação entre consumo alimentar e diferentes condições clínicas gestacionais. Nas gestantes diabéticas, tabagistas e hipertensas foram observadas associações da ingestão energética total com diferentes fatores sociodemográficos entre os grupos.Gpt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofRevista brasileira de saúde materno infantil = Brazilian journal of mother and child health. Recife. Vol. 20, n. 2 (abr/jun. 2020), p. 525-534pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectPregnant womenen
dc.subjectGravidezpt_BR
dc.subjectNutrição da gestantept_BR
dc.subjectMaternal and child healthen
dc.subjectIngestão de alimentospt_BR
dc.subjectPrenatal nutritionen
dc.subjectFood consumptionen
dc.subjectAvaliação nutricionalpt_BR
dc.subjectNutrition assessmenten
dc.titleCan the pregnant woman's food intake be influenced by her clinical condition during pregnancy?pt_BR
dc.title.alternativeO consumo alimentar da gestante pode sofrer influência de sua condição clínica durante a gestação? en
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001117296pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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