• Leitura dos rótulos nutricionais e o consumo excessivo de alimentos ultraprocessados : relato de experiência de oficina prática na Universidade Federal do Rio Grande do Sul 

      Santos, Larissa Lira dos; Reis, Angélica Andrade; Camargo, Evelyn Porto Lima; Farias, Deise Vitória; Muza, Letícia Souza (2021) [Artigo de periódico]
      A transição nutricional ocorrida no Brasil, nos últimos anos, levou de um país caracterizado pela desnutrição para um país com aumento de sobrepeso e de obesidade, juntamente com o aumento expressivo de doenças crônicas. ...
    • Profile of calories and nutrients intake in a Brazilian multicenter study of nulliparous women 

      Miele, Maria Julia de Oliveira; Souza, Renato Teixeira; Calderon, Iracema de Mattos Paranhos; Feitosa, Francisco Edson de Lucena; Leite, Debora Farias Batista; Rocha Filho, Edilberto Alves Pereira da; Vettorazzi, Janete; Novais, Jussara de Souza Mayrink; Vieira, Matias Costa; Pacagnella, Rodolfo de Carvalho; Cecatti, Jose Guilherme; Preterm SAMBA study group (2022) [Artigo de periódico]
      Objective: To assess the calorie intake and nutritional content of the maternal diet in regions with different culinary traditions and typical foods, and to understand the nutritional profile so as to provide information ...
    • The AHA recommendations for a healthy diet and ultra-processed foods : building a new diet quality index 

      Cacau, Leandro Teixeira; Oliveira, Aline Marcadenti de; Ferreira, Angela Cristine Bersch; Weber, Bernadete; Almeida, Jussara Carnevale de; Rodrigues, Cíntia Corte Real; Lotufo, Paulo Andrade; Benseñor, Isabela Judith Martins; Marchioni, Dirce Maria Lobo (2022) [Artigo de periódico]
      The American Heart Association (AHA) has developed the concept of “ideal cardiovascular health” (ICH), a seven-component score, which includes health dietary metrics. Higher ultra-processed foods intake is related with ...