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dc.contributor.advisorDewes, Homeropt_BR
dc.contributor.authorMores, Giana de Vargaspt_BR
dc.date.accessioned2018-11-21T02:43:17Zpt_BR
dc.date.issued2017pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/184888pt_BR
dc.description.abstractAgribusiness operates in multiple forms, each one having a unique repercussion on the food systems and behaviors of local and global populations. Estimates suggest that Brazil will become the world’s largest producer of food in the coming decades. It is imperative, therefore, to examine Brazil’s agricultural commodities and analyze the different temporal and geographical changes related to food production and consumption. To contribute to the body of knowledge on the dynamics of food production and consumption in Brazil, this thesis includes a scientific investigation of interdisciplinary studies that are complementary to the proposed theme. The main purpose of this thesis is to analyze two aspects regarding food systems and their dynamics. The first aspect refers to food production in Brazil, specifically how the different expressions of agribusiness within agricultural and animal production have evolved, while the second aspect is related to changes in the Brazilian population’s dietary patterns. Through these analyses, this thesis will determine the participation of the Midwest region in changing the distribution of Brazil’s agricultural production. The movements of the geographical midpoints of major Brazilian agricultural commodities, which occurred between 1990 and 2015, seem to closely associated with changes in agricultural production and land use that occurred within this region during the same period. This thesis also presents the geographical changes related to Brazilian agribusiness and discusses how these changes are reflected in the population’s food patterns as well as in the heterogeneity of food acquisition among the Brazilian states. Sustainability is necessary for improving food production and accessibility and for preserving natural resources, and new consumption models and sustainable food supply chains are required to address these issues. The phenomenological analysis performed in this thesis offers insights for agribusiness agents regarding the main products that can boost sustainable development in Brazilian agriculture.en
dc.description.abstractO agronegócio expressa-se de múltiplas formas e tem repercussões nos sistemas alimentares e no comportamento das populações locais e globais. As estimativas sugerem que o Brasil se tornará o maior produtor mundial de alimentos nas próximas décadas. Assim, cumpre-se examinar as commodities agrícolas brasileiras e analisar as diferentes mudanças temporais e geográficas relacionadas à produção e ao consumo de alimentos no país. Com vistas a apresentar uma investigação científica que contribua para a construção do conhecimento da dinâmica da produção e do consumo de alimentos no Brasil, esta tese inclui pesquisas interdisciplinares que fornecem análises complementares para o tema proposto. O objetivo principal deste estudo é composto por dois aspectos que envolvem os sistemas agroalimentares e as suas dinâmicas. O primeiro refere-se à produção de alimentos no Brasil – especificamente como as diferentes expressões do agronegócio na produção agrícola e pecuária evoluíram – enquanto o segundo aspecto analisa como a população brasileira mudou seus padrões alimentares. Assim, a tese examina a participação da região do Centro-Oeste brasileiro na alteração da distribuição da produção agrícola brasileira. Os movimentos dos pontos médios geográficos dos principais produtos agrícolas brasileiros, ocorridos entre 1990 e 2015, parecem corresponder às mudanças geográficas ocorridas na produção agrícola e no uso da terra desta região durante o período analisado. Esta pesquisa também apresenta as mudanças geográficas relacionadas ao agronegócio brasileiro e discute como elas se refletem nos padrões alimentares de sua população, assim como na heterogeneidade da aquisição de alimentos entre os estados brasileiros. A relação entre o agronegócio e a sustentabilidade é necessária para melhorar a produção e a acessibilidade aos alimentos e preservar os recursos naturais. Nesse sentido, são necessários novos modelos de consumo e cadeias sustentáveis de suprimentos de alimentos para mitigar este problema. A análise fenomenológica realizada neste trabalho pode oferecer uma visão do agronegócio às partes interessadas, no que diz respeito ao panorama dos principais produtos que podem impulsionar o desenvolvimento sustentável da agricultura brasileira.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectProdução de alimentospt_BR
dc.subjectFood supply chainsen
dc.subjectAgricultural frontieren
dc.subjectConsumo alimentarpt_BR
dc.subjectProdução agrícolapt_BR
dc.subjectHuman consumptionen
dc.subjectFronteira agrícolapt_BR
dc.subjectAgribusinessen
dc.subjectFood systemsen
dc.titleDynamics of food production and consumption in Brazilpt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.contributor.advisor-coTalamini, Edsonpt_BR
dc.identifier.nrb001079855pt_BR
dc.degree.grantorUniversidade Federal do Rio Grande do Sulpt_BR
dc.degree.departmentCentro de Estudos e Pesquisas em Agronegóciospt_BR
dc.degree.programPrograma de Pós-Graduação em Agronegóciospt_BR
dc.degree.localPorto Alegre, BR-RSpt_BR
dc.degree.date2017pt_BR
dc.degree.leveldoutoradopt_BR


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