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dc.contributor.authorGonzatto, Mateus Pereirapt_BR
dc.contributor.authorBoettcher, Gerson Nestorpt_BR
dc.contributor.authorSchneider, Leonardo Andrépt_BR
dc.contributor.authorLopes, Angelo Azeredopt_BR
dc.contributor.authorSilveira Júnior, Jairo Camargopt_BR
dc.contributor.authorPetry, Henrique Belmontept_BR
dc.contributor.authorOliveira, Roberto Pedroso dept_BR
dc.contributor.authorSchwarz, Sergio Franciscopt_BR
dc.date.accessioned2018-04-26T02:32:53Zpt_BR
dc.date.issued2016pt_BR
dc.identifier.issn0103-8478pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/175032pt_BR
dc.description.abstractThe ‘Montenegrina’ mandarin (Citrus deliciosa Tenore) is widely cultivated in southern Brazil. This cultivar has a great tendency for alternate bearing, requiring thining of the fruit. However, the chemical thinners studied until now in this cultivar have not been successful. The objective of this research was to evaluate the effect of 3,5,6-trichloro-2-pyridinyloxyacetic acid (3,5,6-TPA) on the production and fruit quality of the ‘Montenegrina’ mandarin, in comparison with hand thinning and the options of chemical thinning previously studied. Hand thinning and no thinning were used as controls. Ethephon was applied in three doses: 200mg L-1, 300mg L-1 or 200mg L-1 + 3% urea; or 3,5,6-TPA, in four doses: 10, 20, 30 or 40mg L-1. Fruits of the hand thinned trees and those treated with 40mg L-1 showed greater average size, greater distribution of commercial caliber and more orange colors. No treatment reduced alternate bearing. Applications of 40mg L-1 of 3,5,6-TPA as a chemical thinner, during the physiological drop of young fruit, had a similar effect that of hand thinning over yield and quality of fruits of ‘Montenegrina’ mandarin.en
dc.description.abstractA tangerineira ‘Montenegrina’ (Citrus deliciosa Tenore) é amplamente cultivada no sul do Brasil. Possui grande tendência à alternância de produção, necessitando de raleio de frutos. Contudo, os raleantes químicos estudados até hoje nesta cultivar não se demonstraram eficientes. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito do ácido 3,5,6-tricloro-2- piridiniloxiacético (3,5,6-TPA) sobre a produção e qualidade de frutos da tangerineira ‘Montenegrina’, em relação às opções de raleio químico previamente estudadas. Foram utilizados, como padrão, raleio manual e plantas sem raleio (controle). Realizaram-se aplicações de ethephon em três doses: 200mg L-1, 300mg L-1 e 200mg L-1 + 3% de ureia; e aplicações de 3,5,6-TPA, em quatro doses: 10, 20, 30 e 40mg L-1. Os frutos de árvores raleadas manualmente e de tratadas com 3,5,6-TPA a 40mg L-1 apresentaram maior tamanho médio, melhor distribuição de calibres comerciais e cores mais alaranjadas. Nenhum tratamento reduziu a alternância de produção. Aplicações de 40mg L-1 de 3,5,6-TPA como raleante químico, durante a queda fisiológica de frutos jovens, propiciaram efeito similar ao raleio manual sobre a produção e qualidade dos frutos de tangerineira ‘Montenegrina’.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengpt_BR
dc.relation.ispartofCiência rural. Santa Maria. Vol. 46, n. 12 (dez. 2016), p. 2078-2083pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectCitrus deliciosa Ten.en
dc.subjectAuxinapt_BR
dc.subject3,5,6-TPAen
dc.subjectRaleiopt_BR
dc.subjectSynthetic auxinen
dc.subjectEtefonpt_BR
dc.subjectEthephonen
dc.subjectRegulador de crescimentopt_BR
dc.subjectPratica culturalpt_BR
dc.subjectAlternate bearingen
dc.subjectTangerinapt_BR
dc.subjectFruta cítricapt_BR
dc.title3,5,6-trichloro-2-pyridinyloxyacetic acid as effective thinning agent for fruit of 'Montenegrina' mandarinpt_BR
dc.title.alternativeÁcido 3,5,6-tricloro-2-piridiniloxiacético como raleante químico efetivo de frutos da tangerineira 'Montenegrina' pt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb001064253pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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