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dc.contributor.authorRossato, Sinara Laurinipt_BR
dc.contributor.authorFuchs, Sandra Cristina Pereira Costapt_BR
dc.date.accessioned2016-09-30T02:15:25Zpt_BR
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.issn0034-8910pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10183/148740pt_BR
dc.description.abstractEpidemiological studies have shown the effect of diet on the incidence of chronic diseases; however, proper planning, designing, and statistical modeling are necessary to obtain precise and accurate food consumption data. Evaluation methods used for short-term assessment of food consumption of a population, such as tracking of food intake over 24h or food diaries, can be affected by random errors or biases inherent to the method. Statistical modeling is used to handle random errors, whereas proper designing and sampling are essential for controlling biases. The present study aimed to analyze potential biases and random errors and determine how they affect the results. We also aimed to identify ways to prevent them and/or to use statistical approaches in epidemiological studies involving dietary assessments.en
dc.description.abstractEstudos epidemiológicos têm evidenciado o efeito da dieta na incidência de doenças crônicas, mas a precisão e a acurácia de dados de ingestão alimentar requerem planejamento, delineamento e modelagem estatística. A estimativa da ingestão alimentar usual na população por métodos de avaliação de curto período, como recordatórios alimentares de 24 horas ou diários alimentares, é influenciada por erros aleatórios e vieses inerentes ao método. Para o manejo de erros aleatórios, utilizam-se a modelagem estatística e o apropriado delineamento e amostragem, cruciais para controle de vieses. O objetivo deste artigo é analisar potenciais vieses e erros aleatórios, suas influências nos resultados e como prevenir e/ou tratá-los estatisticamente em estudos epidemiológicos de avaliação de dieta.pt_BR
dc.format.mimetypeapplication/pdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.relation.ispartofRevista de saúde pública. São Paulo. Vol. 48, n. 5 (Out. 2014), p. 845-850pt_BR
dc.rightsOpen Accessen
dc.subjectDiet recordsen
dc.subjectRegistros de dietapt_BR
dc.subjectData analysis, methodsen
dc.subjectIngestão de alimentospt_BR
dc.subjectInquéritos sobre dietaspt_BR
dc.subjectEatingen
dc.subjectFood consumptionen
dc.subjectDiet surveys, methodsen
dc.titleHandling random errors and biases in methods used for short-term dietary assessmentpt_BR
dc.title.alternativeManejo de erros aleatórios e vieses em métodos de avaliação de dieta de curto período pt
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.identifier.nrb000996905pt_BR
dc.type.originNacionalpt_BR


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