Dietary patterns and hypertension : a populationbased study with women from Southern Brazil
dc.contributor.author | Silva, Bianca Del Ponte da | pt_BR |
dc.contributor.author | Neutzling, Marilda Borges | pt_BR |
dc.contributor.author | Camey, Suzi Alves | pt_BR |
dc.contributor.author | Olinto, Maria Teresa Anselmo | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2015-06-20T02:01:33Z | pt_BR |
dc.date.issued | 2014 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 0102-311X | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10183/118054 | pt_BR |
dc.description.abstract | This study investigated the association between dietary pattern and hypertension using the rank reduced regression (RRR). It was a cross-sectional population-based study with a representative sample of 1,026 women living in the city of São Leopoldo, Rio Grande do Sul State, Brazil. In order to identify dietary patterns, dietary variables from a dietary frequency questionnaire were used as predictors and sodium, potassium and saturated fat consumption were selected as response variables. The RRR identified three dietary patterns: factor 1, factor 2 and factor 3. The association between hypertension and factors 1, 2 and 3, after adjustment for socio-demographic, behavioral and obesity variables, was not significant. After stratification by age, the association between hypertension and factor 2 was present in 40-60 year-old women (tertile 2 compared to 3 RP = 0.62, 95%CI: 0.43-0.91; p = 0,05). The new statistical method (RRR), proved to be a useful tool for identifying dietary patterns. In this study, healthier dietary pattern was directly associated with hypertension in women between 40 and 60 years of age. | en |
dc.description.abstract | O estudo investigou a associação entre os padrões alimentares, obtidos usando-se a regressão de posto reduzido (RRR), e hipertensão arterial. Foi um estudo transversal de base populacional com 1.026 mulheres residentes na cidade de São Leopoldo, Rio Grande do Sul, Brasil. Para a identificação dos padrões alimentares foram utilizadas como preditores as variáveis alimentares de um questionário de frequência alimentar e como variáveis respostas o consumo de sódio, potássio e gordura. Foram identificados três padrões alimentares: o Fator 1, o Fator 2, e o Fator 3. Em uma análise ajustada para fatores sociodemográficos, comportamentais e obesidade não houve associação entre a hipertensão e os padrões alimentares. Em uma análise estratificada para idade, houve associação entre hipertensão e o Fator 2 nas mulheres com 40 anos ou mais (tercil 2 comparado ao 3 RP = 0.62; IC95%: 0.43-0.91; p = 0,050). O método estatístico (RRR), mostrouse uma ferramenta útil para a identificação de padrões alimentares. Neste estudo, o padrão alimentar saudável esteve diretamente associado à hipertensão nas mulheres entre 40 e 60 anos. | pt_BR |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | eng | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Cadernos de saúde pública. Rio de Janeiro. Vol. 30, n. 5 (maio 2014), p. 961-971 | pt_BR |
dc.rights | Open Access | en |
dc.subject | Comportamento alimentar | pt_BR |
dc.subject | Hipertensão | pt_BR |
dc.subject | Mulheres | pt_BR |
dc.subject | Estudos transversais | pt_BR |
dc.title | Dietary patterns and hypertension : a populationbased study with women from Southern Brazil | pt_BR |
dc.title.alternative | Padrões alimentares e hipertensão arterial : um estudo de base populacional com mulheres do Sul do Brasil | pt_BR |
dc.title.alternative | Patrón alimentario e hipertensión : un estudio basado en la población de mujeres del sur de Brasil | es |
dc.type | Artigo de periódico | pt_BR |
dc.identifier.nrb | 000965513 | pt_BR |
dc.type.origin | Nacional | pt_BR |
Files in this item
This item is licensed under a Creative Commons License
-
Journal Articles (40175)Health Sciences (10740)